Delovni čevlji predstavljajo pomemben del opreme na delu, ne glede na to, katero vrsto dela opravljamo. Ker se nevarnosti pri delu nenehno spreminjajo, je dobro vedeti, katere nasvete upoštevati, da bomo izbrali najbolj primerno varnostno obutev. Neprimerna obutev lahko namreč povzroči kar nekaj zdravstvenih težav, vključujoč bolečine v hrbtenici, nogah in stopalih.

Poleg tega pa je pri določenih delih varnostna obutev še posebej pomembna, saj nas zaščiti pred padci, zlomi, odrgninami in drugimi večjimi poškodbami. V nadaljevanju predstavljamo tri kriterije, katere je pri izbiri zaščitne obutve dobro upoštevati.  

Kriterij varnosti pri izbiri zaščitne obutve

Z varnostjo se ni mogoče pogajati, saj predstavlja najbolj pomemben kriterij pri izbiri zaščitne obutve. Delovni čevlji z zaščito za prste, predstavljajo nujno izbiro delavcev v lesni in gradbeni industriji ter mizarstvu. Zaščitna obutev z varnostnimi prsti preprečuje resne poškodbe stopal.

Sestavljeni varnostni prsti na zaščitni obutvi so izdelani iz ogljikovih vlaken, plastike in kevlarja. Pri tem so boljši od varnostnih prstov iz jekla, saj ne sprožajo detektorjev kovin.  Idealni so za vse tiste delavce, kateri večino službenega časa preživijo na prostem.


Kriterij podpore stopal pri izbiri zaščitne obutve

Delovni čevlji morajo biti z različnimi elementi ustrezno podprti, da stopalu lahko omogočijo udobno namestitev in lego. Pri izbiri varnostne obutve moramo skrbno pregledati vložke, sestavo vmesnega podplata, petni del in ergonomijo celotnega podplata.

Pri tem pregledamo tudi sestavo zunanjega dela obuvala, saj tudi ta del prispeva k čim bolj trdni podpori stopala. Če navkljub ergonomiji podplata še vedno čutimo nelagodje, tedaj je dobro izbrati kvalitetne notranje vložke, katere namestimo na zgornji del podplata.

Kriterij oprijema na podlago pri izbiri zaščitne obutve


Delovni čevlji, kateri imajo odličen in trden oprijem na podlago so bistveno bolj učinkoviti za delo, kot tista zaščitna obutev, ki tega nima. Kar tretjina gradbenih delavcev trpi zaradi poškodb, saj se pri svojem delu soočajo z nevarnostmi, kot so zdrsi, spotikanje in padci. Varnostna obutev, ki ponuja dober oprijem na podlago pa bistveno zmanjša število tovrstnih poškodb.

YouTube video

Delavci na naftni ploščadi in v kemični industriji pa potrebujejo zaščitno obutev, pri kateri so podplati narejeni iz termo poliuretana. Takšni materiali povečujejo odpornost proti obrabi, olju in kemičnim snovem.

Iz iste kategorije: