Ste ljubiteljski motorist, ki se z motorjem odpravi na vsakoletni dopust ali pa motor uporabljate kot prevozno sredstvo za na delo? Potem so motoristični kovčki nepogrešljiv del vožnje z motorjem, saj vam omogočajo, da lahko vanje pospravite dodatna oblačila, torbico in druge potrebščine. 

Čeprav kovčki za motor ne sodijo med obvezno motoristično opremo, pa poskrbijo, da je vožnja z njimi udobnejša in varnejša. Seveda pa to velja le v primeru, če v pestri ponudbi različnih kovčkov izberete pravega. 

Različne vrste kovčkov za motor

Ne glede na to, ali ste izkušen poznavalec motoristične opreme ali pa le eden izmed mnogih udeležencev v prometu, ste verjetno že opazili, da motoristi prevažajo svoje motoristične kovčke na različnih delih motorja. 

Glede na to ločimo stranske motoristične kovčke in kovčke, ki jih namestimo na zadnjem delu motorja oziroma zadnji motoristični kovčki. Bolj praktični in tudi nekoliko dražji so stranski motoristični kovčki, ki poskrbijo za nižje težišče in s tem tudi na boljše vozne lastnosti, medtem ko so zadnji kovčki bolj univerzalna rešitev.

par bočnih motorističnih kovčkov na motorju
V resnici je glede voznih lastnosti in težišča najboljša rešitev par bočnih motorističnih kovčkov oziroma bočnih torb.

Danes je ponudba motorističnih kovčkov izjemno pestra, ne glede na to, ali jih boste prevažali ob strani ali na zadnjem delu motorja. Kovčki za motor se namreč med seboj razlikujejo tudi v obliki, velikosti in materialu, zato je potrebno pri izbiri pomisliti predvsem na svoje potrebe in zahteve ter si odgovoriti na vprašanje, čemu jih boste uporabljali. In na kaj morate biti še posebej pozorni?

Kako izbrati pravi motoristični kovček?

Velikost je tisti dejavnik, ki močno vpliva na vozne lastnosti motorja, zato dobro razmislite, kako velik kovček za motor potrebujete. Pri tem upoštevajte tudi njegovo obliko, saj so nekateri motoristični kovčki bolj zaobljenih oblik od drugih.

Pri izbiri motorističnega kovčka ne pozabite tudi na material, ki mora biti trpežen. Od njega je odvisna življenjska doba in seveda vodotesnost. Če slabo vreme za vas ni nobena ovira, ko se odpravljate na pot, potem je zagotovo zelo pomemben kriterij tudi vodotesnost.

YouTube video
Oglejte si katere so najboljše motoristične torbe, zgornji kovčki in torbe za naslonjalo sopotnika na motorju, da boste lažje izbrali pravi motoristični kovček za vas!

Ko izbirate med različnimi motorističnimi kovčki, ne pozabite preveriti tudi njihovo notranjo razporeditev. Večje število predalov vam omogoča večjo preglednost, kar je med potovanjem zagotovo velika prednost.

Iz iste kategorije: