Za urejanje žive meje in grmovja so nujne vrtne škarje, ki predstavljajo nepogrešljivo orodje za vsakega vrtnega navdušenca. V zadnjem času so se pojavili tudi električni, akumulatorski in motorni obrezovalniki grmovja, ki pa zahtevajo premišljeno izbiro glede na specifične potrebe vašega vrta.

Večina uporabnikov že ima ročne škarje za striženje žive meje

V večini vrtov so ročne škarje že dobro znano orodje, vendar se v zadnjih letih povečuje priljubljenost električnih, akumulatorskih in motornih obrezovalnikov grmovja. Odločitev, katera vrsta škarij je prava za vas, je predvsem odvisna od višine vaše žive meje, velikosti površine grmovja in željenega načina oblikovanja.

Za natančno oblikovanje žive meje so najprimernejše škarje za živo mejo.

Pri natančnem oblikovanju žive meje so nepogrešljive ročne vrtne škarje. Te so odlična izbira za nego različnih vrst živih mej, ne glede na to, ali gre za smreko, lovorikovec ali mešano živo mejo. Na voljo so različne možnosti, kot so škarje s teleskopskimi ročaji za dosego višjih vej ali ergonomski ročaji za udobno uporabo. Prav tako lahko izbirate med različno dolgimi rezili, odvisno od debeline vej.

Električni ali motorni rezalniki grmovja nam olajšajo delo

Pri obrezovanju večjih površin se izkažejo kot nepogrešljivi električni obrezovalniki, ki omogočajo učinkovito delo. Dvostranski modeli so idealni za oblikovanje, enostranski za ravne dele, medtem ko so višinski primerni za rezanje visokih živih mej, brez potrebe po uporabi lestve. Za tiste, ki se želijo izogniti električnemu kablu, so na voljo akumulatorske škarje za živo mejo ali pa tudi močnejše motorne škarje. Bencinske škarje so sicer nekoliko hrupnejše in proizvajajo več tresljajev, vendar zagotavljajo večjo avtonomijo. Pri vseh vrstah je mogoče izbirati med različnimi dolžinami rezil in zmogljivostmi naprave.

Večnamensko vrtno orodje služi tudi za obrezovanje žive meje in trave

Multifunkcijsko vrtno orodje, ki vključuje priključek za škarje za živo mejo, postaja vedno bolj priljubljeno. Uporabniki lahko izbirajo med različnimi dolžinami rezalnika z dvojnim nožem, hkrati pa lahko prilagajajo kot rezanja do 90 stopinj. Motorna kosilnica, opremljena s podaljškom, omogoča doseči tudi najvišje predele žive meje, saj ima že sama po sebi dolgo os.

YouTube video

Naj bo to klasična ročna škarja za natančno oblikovanje, električni obrezovalnik za učinkovito delo na večjih površinah ali pa večnamensko vrtno orodje za vsestransko uporabo, vaša odločitev je odvisna od specifičnih potreb vašega vrta. Pomembno je upoštevati višino žive meje, velikost grmovja in želeni način oblikovanja. S pravilno izbiro orodja boste lažje dosegli želene rezultate pri urejanju vrta in ustvarili prijeten in urejen prostor za uživanje v naravi. Ne glede na to, ali se odločite za klasične ročne škarje ali sodobnejše električne in motorne obrezovalnike, je ključno, da orodje prilagodite potrebam vašega vrta, kar vam bo omogočilo učinkovito in prijetno delo pri oblikovanju žive meje in grmovja.

Iz iste kategorije: