Kosilnica je pomemben vrtni pripomoček, ne glede na velikost trate, saj omogoča učinkovito košnjo. Najboljša izbira kosilnice je odvisna od vaših potreb, velikosti vrta in osebnih preferenc. Pred nakupom se posvetujte s strokovnjaki ali preberite ocene in priporočila drugih uporabnikov, da izberete kosilnico, ki bo najbolje ustrezala vašim potrebam. Pri izbiri kosilnice je ključno upoštevati velikost trate, saj se razlikujejo glede na moč in zmogljivost.

Različne vrste kosilnic

Na trgu obstaja več vrst kosilnic, med katerimi lahko izbirate:

  1. Bencinske kosilnice so odlična izbira za velike vrtove, kjer ni na voljo električnega omrežja. So zelo zmogljive in se dobro obnesejo tudi na strmih pobočjih. Delujejo na bencin in imajo visoko moč ter hitrost. Vendar so običajno dražje od električnih ali akumulatorskih kosilnic.
  2. Akumulatorske kosilnice so primerne za vse vrste zelenic. Delujejo na litij-ionske baterije, kar omogoča brezskrbno košnjo brez potrebe po kablu. Poleg tega so tihe in ne onesnažujejo okolja. So odlična izbira, če želite pri košnji ohraniti tišino in ne motiti okolice.
  3. Električne kosilnice so najprimernejše za majhne in srednje vrtove. So cenovno ugodne, tihe in lažje za vzdrževanje v primerjavi z bencinskimi kosilnicami. Potrebujejo električni vir za delovanje, zato je pomembno, da imate dostop do električnega omrežja.

Pri izbiri kosilnice je treba upoštevati tudi druge dejavnike, kot so dodatne funkcije, velikost košare za travo, nastavljiva višina košnje in udobje uporabe.

Uživajte v brezskrbni košnji zanesljive kosilnice.

Traktorske kosilnice so veliko hitrejše od potisnih kosilnic in se odlično obnesejo na večjih tratah. Poleg košnje omogočajo tudi druge funkcije skozi vse leto, kot je prezračevanje zelenice in celo čiščenje snega pozimi.

Robotske kosilnice so odlična izbira za tako majhne kot velike travnate površine. So zanesljive, zmogljive in enostavne za uporabo. Namesto vas bodo kosile travo, kadar boste to želeli.

Pomembni dejavniki pri izbiri kosilnice

Pri izbiri kosilnice je pomembno upoštevati nekaj ključnih parametrov:

  • Širina trate in višina trave: Za manjše vrtove je dovolj kosilnica s širino rezila približno 30 centimetrov, medtem ko za srednje vrtove priporočamo širino med 35 in 40 centimetri. Za večje vrtove pa je potrebna kosilnica z več kot 46 centimetri širine. Višina trave določa, na kakšni višini bo trata pokošena, pri čemer se običajno začne z višjo višino in postopoma znižuje.
  • Dolžina kabla: Pri izbiri kosilnice s kablom je treba upoštevati razdaljo od napajalne točke do najbolj oddaljene točke na trati. Če kabel ni dovolj dolg, lahko uporabite zunanji podaljšek.
  • Teža: Teža kosilnice vpliva na enostavnost premikanja naprave. Bodite pozorni na to, ali je kosilnica lahka in primerna za vaše potrebe.
  • Posoda za zbiranje trave: Pri izbiri kosilnice je pomembno upoštevati velikost posode za zbiranje trave. Manjša posoda zahteva pogostejše praznjenje, zato je priporočljivo izbrati kosilnico z dovolj prostornim zbiralnikom.
  • Recikliranje oziroma mulčenje: Nekatere kosilnice imajo možnost drobljenja pokošene trave na drobne delce, ki ostanejo na trati. To pomaga ohranjati zeleno barvo trate, saj se hranila iz pokošene trave vrnejo na tla.
YouTube video

Pri izbiri kosilnice se posvetujte s strokovnjaki ali preberite ocene drugih uporabnikov, da izberete napravo, ki bo najbolje ustrezala vašim potrebam in željam za urejen vrt.

Iz iste kategorije: