Kosilnice, ki urejajo prostor brez človekovega posredovanja, lahko pogumno imenujemo naprave 21. stoletja. Pri vrtnih opravilih že dolgo pomagajo uporabnikom po svetu. Rečemo ji robotska kosilnica in postajajo že tako zelo priljubljene, da so običajno prva izbira kupcev kosilnic. Seveda pa je tudi odvisno od potreb, ki jih ima vsak uporabnik posebej, katera kosilnica bo najbolje izpolnjevala njegova pričakovanja.

Vzdrževanje urejene trate ni vedno bilo tako zelo enostavno in cenovno dostopno kot je to danes. Vse se je spremenilo s prihodom robotske kosilnice, katero si danes lahko privošči vsak uporabnik.

Košnja trave je lahko zelo zahtevna in obremenjujoča. Zakaj košnje ne bi prepustili nekomu, ki je ustvarjen za to. 

Če želite izbrati pametnega pomočnika in se ne zmotiti, morate poznati zmogljivosti in glavne značilnosti. Seveda so velike razlike med njimi. Ne samo, da se razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca, pač pa predvsem po njihovih funkcionalnih zmožnostih. Od najpreprostejše trate do najkompleksnejšega urejanja okolice, robotska kosilnica poskrbi za vsako površino. Je tako pameten stroj, da vam poleg vrhunske zmogljivosti in odlične kakovosti košnje trate lahko zagotovi povsem novo raven svobode. Njene prednosti so naravnost fascinantne.

Tovrstna kosilnica ne zahteva stalne prisotnosti osebe. Z njeno pomočjo je zelo enostavno skrbeti za trato: pravi model zagotavlja visokokakovostno košnjo in prihrani čas. Najbolj zanimiva stvar pri robotskih kosilnicah pa je nadzorni sistem. Pravzaprav, kako ji uspe kositi trato sama, brez posredovanja lastnika? Lahko bi pomislili na vgrajen GPS, a v resnici je vse veliko bolj preprosto. Enakomeren, gladek rez se doseže z večkratnim prehodom istih odsekov v različne smeri. Ker tehta malo, lahko po travi “tapka” kolikor hoče, ne da bi jo zmečkala. Stroj ob začetku dela izbere smer gibanja (odvisno od nastavitev krmilnega programa, bodisi naključno ali po nekem danem algoritmu) in se premika naprej, dokler ne doseže roba obdelane površine ali trči v oviro.

YouTube video

Seveda se takoj pojavi vprašanje – kako se reši varnostni problem? Nekaj neživega, »oboroženega« z ostrimi noži in se samo od sebe plazi po travniku v eno ali drugo smer, povzroča naravno budnost. Vendar pa, naj vas pomirimo: robotska kosilnica ne predstavlja nevarnosti za ljudi ali hišne ljubljenčke, tudi za majhne ne. 

Zato je takšna kosilnica dobra izbira, ne samo, da vam ne vzame dragocenega časa – tudi nič ne moti. Če se udobno namestite v ležalnik na lastnem travniku, so skrbi odveč, da vas bo robot motil – v najslabšem primeru se bo rahlo zaletel v nogo stola, se obrnil in pobegnil naprej.

Iz iste kategorije: