Če želite ohraniti bujno in zdravo trato, je ključnega pomena prava vrtna kosilnica. Potrebujete kosilnico, ki bo travo kosila enakomerno in učinkovito. Vendar je ob številnih možnostih, ki so na voljo, težko vedeti, katera kosilnica je najprimernejša za vas. Razčlenimo različne vrste kosilnic in njihove prednosti.

Ko izberete pravo kosilnico za svoje potrebe, je pravilno vzdrževanje ključnega pomena za zagotovitev njene dolge življenjske dobe.

Tri glavne vrste kosilnic so bencinske, električne in baterijske. Vsaka vrsta ima svoje prednosti in slabosti, ki jih morate upoštevati pred nakupom.

Bencinske kosilnice

Bencinske kosilnice so tradicionalna rešitev za košnjo trate in so na splošno najmočnejša možnost, ki je na voljo. Običajno imajo večje rezalne plošče kot električne ali baterijske kosilnice, kar jim omogoča, da v krajšem času pokrijejo večjo površino. Vendar so običajno tudi glasnejše in zahtevajo več vzdrževanja kot električni modeli. Poleg tega bencinske kosilnice proizvajajo emisije, ki so lahko škodljive za okolje.

Električne kosilnice

Električne kosilnice postajajo vse bolj priljubljene zaradi tihega delovanja in majhnih zahtev po vzdrževanju. Pri njih ni treba menjati goriva ali olja kot pri bencinskih kosilnicah, poleg tega pa so tudi njihove emisije veliko manjše. Vendar pa imajo običajno manjše rezalne plošče kot bencinske kosilnice, kar pomeni, da morda niso primerne za večje trate ali območja z gosto travo ali plevelom. Poleg tega potrebujejo za delovanje dostop do električne vtičnice, zato morda ne bodo idealne, če nimate enostavnega dostopa do električnih vtičnic na prostem.

Kosilnice na baterijski pogon

Kosilnice na baterijski pogon imajo številne enake prednosti kot električne, vendar ne potrebujejo dostopa do električne vtičnice, saj delujejo na baterije, namesto da bi bile neposredno priključene v vtičnico. Zato so idealne za dvorišča, ki nimajo enostavnega dostopa do električnih vtičnic ali kjer lahko vrvice predstavljajo nevarnost spotikanja ali druge varnostne težave. Slaba stran je, da imajo te vrste kosilnic običajno krajši čas delovanja kot njihove električne različice, zato boste morda potrebovali več baterij, če nameravate z njimi opravljati večja dela.

Robotske kosilnice

Robotske kosilnice postajajo vse bolj priljubljene med lastniki hiš, ki želijo preprosto vzdrževati svoje trate, ne da bi jim bilo treba pri tem premakniti prst! Robotske kosilnice delujejo avtonomno, tako da sčasoma kosijo travo po vnaprej določenih vzorcih, dokler ni celotna trata enakomerno pokošena. Običajno delujejo na baterijski pogon, znajo premagovati ovire na poti (kot so drevesa ali skale) in imajo številne napredne funkcije, kot so senzorji za dež in sistemi proti kraji, zaradi katerih so varnejše in priročnejše od običajnih kosilnic. Slaba stran je, da so robotske kosilnice običajno veliko dražje od drugih vrst kosilnic; če pa iščete udobje brez ročnega dela, bi bilo vredno razmisliti o njih!

Ne spreglejte: Kaj preprečuje čebelji koridor?

Nasveti za košnjo trave s kosilnico

Ni vedno enostavno poskrbeti za urejen videz trate. Za košnjo trave lahko uporabite več različnih orodij, vendar je eno izmed najučinkovitejših in najučinkovitejših kosilnica. Toda kako pravilno uporabljati kosilnico? Tukaj je nekaj nasvetov za košnjo trave s kosilnico.

Pripravite območje košnje

Preden začnete kositi, je pomembno, da si vzamete čas za ustrezno pripravo območja. To pomeni, da z območja odstranite vse ovire, kot so vrtno pohištvo, igrače ali kamni, da vas med košnjo ne bodo ovirali.

Začnite kositi v ravnih linijah

Ko je območje pripravljeno, je čas, da začnete kositi! Začnite kositi v ravni črti v eni smeri; tako boste zagotovili enakomerno košnjo vse trave in preprečili, da bi izpustili kakšne zaplate. Pazite, da ne boste kosili prehitro, saj lahko to povzroči neenakomerno košnjo ali izpuščanje zaplat. Ko dosežete konec ene linije, se obrnite in se vrnite v nasprotni smeri – tako boste zagotovili, da je vsa trava pokošena enakomerno

YouTube video

Zaključek

Ne glede na to, kakšno vrsto trate imate ali kakšna je njena velikost, zagotovo obstaja vrsta kosilnice, ki bo popolnoma ustrezala vašim potrebam, vsak tip ponuja različne prednosti, odvisno od vaših razmer. Pred odločitvijo opravite nekaj raziskav; primerjajte cene, preberite mnenja strank na spletu – vsi ti dejavniki bi vam morali pomagati določiti, katera vrsta kosilnice bo najbolje ustrezala vašim potrebam! S pravim orodjem v roki bi moralo biti vzdrževanje vrta preprosto in brez stresa – tako boste imeli več časa za sprostitev doma!

Iz iste kategorije: