V brezpašnem obdobju, ki traja nekje od poletja do novembra, se pojavljajo čebelji ropi. To pomeni krajo medu iz tujih panjev. Čebele torej iščejo hrano in ker je brezpašno obdobje, želijo vstopiti v tuj panj ter hrano ukrasti drugim čebelam. V tem primeru se čebele roparice prebijejo mimo stražark, vzamejo med ter nato odletijo iz panja.

Ko se čebele roparice vrnejo v svoj panj polne medu, s tem opogumijo tudi druge čebele iz svojega panja, ki se jim pridružijo pri napadi. Na takšen način se začne čebelji rop. Dejanje pa lahko čebelarji preprečijo na različne načine. Najbolj učinkovito preprečevanje čebeljega ropa poteka s pomočjo pripomočka, ki se imenuje čebelji koridor.

Znaki čebeljega ropa

Čebelji koridor je vrsta pripomočka, ki na izjemno učinkovit način preprečuje čebelji rob. Izkušeni čebelarji poznajo zelo očitne znake, ki kažejo na rop čebel. Tedaj čebele neusmiljeno silijo v panj skozi žrelo ter razpoke. Med seboj se koljejo in pretepajo, na tleh lahko vidite tudi mrtve čebele. V samem panju pa je slišati močno šumenje, ki spominja na rojenje. Čebele letajo iz napadenega panja nazaj v svoj panj, in sicer tudi v mraku.

Čebelji koridor
Čebelji koridor preprečuje rope čebel

Omenili smo, da čebelarji rope čebel lahko preprečujejo na najrazličnejše načine. Daleč najboljši pripomoček za to je čebelji koridor. Na sploh pa je ključnega pomena, da imajo čebele dovolj hrane in da panj ne sme imeti reži ter razpok. V brezpašnem obdobju čebel praviloma ne gledamo oziroma jih gledamo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Tedaj jih krmimo. Sladkorne raztopine ne smemo polivati v okolici čebelnjaka. Prazne sate je treba vrniti v panj pozno zvečer. Imeti moramo dovolj močne družine, ki se lahko pred učinkovito branijo. Vse omenjeno lahko pomaga pri preprečevanju ropa čebel. A največji učinek nam pomaga doseči čebelji koridor.

Pomoč čebeljega koridorja stražarkam

In kako lahko koridor pomaga čebelam stražarkam ubraniti panj? V primeru poskusa ropa čebel so čebele napadalke torej prisiljene iti po dolgem koridorju. Ta je vstavljen v žrelo panja.

YouTube video
Čebelji koridor za preprečevanje plenjenja

Čebele napadalke vstop v panj skozi dolgi čebelji koridor zelo zmede in seveda posledično dezorientira. Posledično jih čebele branilke v koridorju ali pa ob izhodu iz njega zlahka naženejo oziroma napadejo.

Iz iste kategorije:

    None Found