Vaš avtomobil je sestavljen iz številnih delov in verjetno v hipu ne bi znali našteti prav vseh. Če bi vas na primer vprašali, kateri del avta se lahko najhitreje pa tudi najpogosteje poškoduje, bi vsi verjetno omenili tudi odbijače na avtu.

Kakšno vlogo imajo torej avtomobilski odbijači? Njihova ključna naloga je vozilo ščititi pred hujšimi poškodbami. Narejeni pa so tako, da učinkovito absorbirajo udarce in na takšen način preprečujejo, da bi se karoserija še bolj poškodovala. Kljub temu jih močnejši udarci lahko precej poškodujejo. V tem primeru pa se morajo odbijači na avtu obvezno zamenjati.

Odbijači za avto varujejo karoserijo

Dejstvo je, da je avtomobilska karoserija eden od najbolj občutljivih delov. Da se ne poškoduje tako hitro, dobro poskrbijo avtomobilski odbijači. Ti so izdelani iz veliko bolj mehkega pa tudi upogljivega materiala, da lahko bolje absorbirajo udarce. Posledično poškodbe na njih niso tako hitro opazne.

Avtomobilski odbijači zmanjšajo fizične poškodbe sprednjega in zadnjega dela avtomobila
Avtomobilski odbijači so zasnovani tako, da preprečijo ali zmanjšajo fizične poškodbe sprednjega in zadnjega dela avtomobila pri trkih pri nizki hitrosti.

Če pa se avto odbijači kljub omenjenemu poškodujejo, jih je precej lažje in ceneje zamenjati, kot če bi bila poškodovana karoserija na kakšnem drugem delu. Odbijač na avtu je namreč nameščen na mestu, kjer je karoserija najbolj izpostavljena morebitnim udarcem. Odbijači so nameščeni na spodnjem delu vozila – spredaj in zadaj oziroma ob straneh.

Dodatna zaščita avtomobilskih odbijačev

Avtomobilski odbijači torej dobro ščitijo vozilo in poskrbijo zlasti za to, da karoserija ostane cela. Prav tako omenjeni del avta dobro ščiti potnike v vozilu. Seveda jih do določene mere dobro ščiti karoserija, vendar odbijači poskrbijo še za dodatno zaščito.

YouTube video
Če potrebujete nov odbijač ali kateri drug del za vaš avto ne skrbite! Vse lahko dobite na enem mestu v trgovini z rezervnimi deli za avto

Avto odbijači dobro absorbirajo silo, zato je trk za potnike v vozilu precej blažji, kot če bi jih ščitila zgolj avtomobilska karoserija. Isto velja za druge udeležence v cestnem prometu, ker odbijači dobro ščitijo tudi njih.

Iz iste kategorije: