Zobati avtomobilski jermeni v vozilih skrbijo za pogon odmičnih gredi. Zobati jermen je sestavni del motorja, ki skrbi za pogon odmičnih gredi. Ko se obrabi, ga je treba menjati. Motor namreč ne more delovati brez brezhibnega tovrstnega avtomobilskega dela.

Za večino proizvajalcev vozil je znano, da v servisnih knjižicah napišejo, kdaj naj bi se jermeni za avto menjali. Čeprav zobati jermen redno menjate, morate biti vseeno pozorni na opozorilne znake, da z njim nekaj ni v redu.

Najočitnejši znaki za menjavo avtomobilskega zobatega jermena

Da je treba zobati jermen za avtomobil nujno zamenjati, kažejo številni znaki. Med najbolj očitne na primer sodijo tiktakanje motorja, vžig vozila v prazno, premalo obratov, tresenje vozila, spuščanje olja pod pokrovom zobatega jermena.

zobati avtomobilski jermeni
Okvara zobatega jermena lahko resno poškoduje vaš motor. Če ste pozorni na znake obrabljenega zobatega jermena avtomobila, vas lahko v prihodnosti reši pred dragimi popravili. Vidna obraba je najbolj zanesljiv znak obrabljenega zobatega jermena. To lahko vključuje obrabo, razpoke, raztezanje ali vidno izgubo materiala.

Če vam torej motor avtomobila čudno tiktaka, lahko da je zobati jermen preskočil ali pa gre za napenjalce jermena. V tem primeru pri mehaniku čim prej preverite stanje. Seveda je tiktakanje motorja lahko tudi znak, da v motorju manjka olja.

Puščanje olja na sprednji strani avtomobilskega motorja

Če je okoli zobatega jermena mastno, je lahko vzrok za to tesnilni obroč na odmični gredi ali pa tesnilo na pokrovu ventila. Spuščanje olja v tem primeru lahko povzroča pregrevanje motorja. Obenem obstaja možnost, da se je zobati jermen v avtu predčasno obrabil.

Pretrgani zobati avtomobilski jermeni lahko povzročijo uničenje sestavnih delov motorja, zato je priporočljivo takoj ukrepati in seveda težavo odpraviti na strokovnem servisu.

Delovanje avtomobilskega zobatega jermena

Zobati avtomobilski jermeni so sestavni del motorja z notranjem izgorevanjem. Običajno je tovrstni avto jermen narejen iz gume z visoko nateznimi vlakni. Njegova naloga je kontrolirati odmično gred motorja in ob pravem času odpirati in zapirati ventile za povsem nemoteno delovanje. Slednje omogoča neovirano zgorevanje.

YouTube video
Oglejte si animacijo delovanja zobatega avtomobilskega jermena

Zobati jermen v avtu ima zobce, ki odmično gred vrtijo skladno z ročično gredjo. Ta poganja odmično gred preko zobatega jermena ali zobate verige. To aktivira vse sesalne in izpušne ventile, ki se zapirajo ter odpirajo pravočasno z bati.

Omenjeni ventili v motorju zagotavljajo vpihovanje zraka oziroma mešanice zraka ter goriva pa tudi izpihovanje izpušnih plinov. V nekaterih avtih in tovornjakih se rabijo zobate verige, ki so bolj vzdržljive, kljub temu pa so zobati avtomobilski jermeni učinkovitejši in tišji.

Iz iste kategorije: