Dandanes se veliko ljudi odloči za nakup vozila z dizelskim motorjem. Do tega doprispevajo različni razlogi, kot je bolj učinkovita poraba goriva, manjši stroški z vzdrževanjem vozila, boljša moč motorja ipd. Je pa res, da so v zadnjih letih prišli v veljavo veliko bolj strogi zakoni, kar se tiče onesnaževanja okolja, ki ga naš avtomobil ali drugo vozilo povzroča. To je še posebej res za motorje z notranjim izgorevanjem. Pri dizelskem avtomobilu zajema izpušne saje naprava z imenom DPF filter, ki zmanjša količino nevarnih emisij v okolje.

DPF filter uporabljajo vsa vozila na dizelski pogon

Učinkovitost DPF filtra in strožji okoljevarstveni zakoni so hitro spremenili avtomobilsko industrijo. Tako najdemo omenjen kos opreme v vseh novejših vozilih, saj močno zmanjša nivo CO2 oziroma ogljikovega dioksida, ki ga motor proizvaja pri izgorevanju goriva.

DPF filter
Avtomobilski DPF filter

Načeloma filtra ne potrebujemo menjati, saj ga računalnik v vozilu lahko s posebnimi procesi očisti. Poleg tega pa ima tudi daljšo življenjsko dobo od samega vozila. Je pa res, da se kljub temu v določenih primerih lahko zamaši ali ne deluje več tako učinkovito, kot bi moral. V tem primeru bomo potrebovali čiščenje ali zamenjavo, drugače lahko poškodujemo motor našega vozila.

Računalnik v našem vozilu očisti DPF filter

Ko se DPF filter napolni s sajami, ga računalnik v avtomobilu poizkuša očistiti na več različnih načinov. To ni razlog za skrb, saj naše vozilo pozna tri načine, ki lahko obnovijo ali očistijo filter. Ta trije načini pa so:

Pasivna regeneracija ali čiščenje poteka pri visokih hitrostih

Regeneracija filtra DPF se pasivno zgodi takrat, ko naše vozilo vozimo pri visokih hitrostih. Takrat tudi naraste temperatura motorja, ki doseže nekje od 300 do 400 stopinj Celzija. Močna vročina sežge ujete sajev filtru. Ta proces v večini primerov zelo učinkovito uniči saje, kar omogoča boljše delovanje motorja.

YouTube video
Video: Kako očistiti DPF filter

Aktivna regeneracija ali čiščenje poteka, ko vozilo stoji na mestu

Če filter DPF ni bil očiščen z pasivnim postopkom čiščenja, je potrebno to storiti na drug način. Ko naše vozilo vozimo, ali pa ta stoji na mestu s prižganim motorjem, računalnik vbrizga v katalizator gorivo. To povzroči, da se temperatura v filtru dvigne na raven, kjer se saje pričnejo žgati. Oba procesa računalnik v našem avtomobilu prične sam, in v večni primerov voznika ne opozori. Opozorilna lučka na armaturni plošči pa se prižge takrat, ko proces čiščenja ni bil uspešen.

Ročna regeneracija ali čiščenje DPF filtra zahteva, da vozilo stoji na mestu

Zadnji način čiščenja se zgodi takrat, ko prva dva nista možna, ali pa ne ustvarita želenih rezultatov. V tem primeru nas računalnik v vozilu opozori s prižigom lučke na armaturni plošči. Avtomobil moramo pustiti na mestu s prižganim motorjem. Obenem je potrebna uporaba ročne zavore, da se proces sproži. Enako kot pri aktivnem načinu, se katalizator napolni z gorivom, delovni obrati motorja pa se vzdignejo, da se zagotovi primerna temperatura, ki sežge saje.

Znaki slabo delujočega filtra DPF

Kot prej omenjeno mora DPF filter biti v delujočem stanju, če želimo, da naše vozilo primerno deluje. Ta pa se lahko zamaši, kar povzroči veliko neželenih simptomov, kot so:

  • Slabši pospeški
  • Višja poraba goriva
  • Motor je težje zagnati, ko je hladen
  • Turbopolnilnik ne deluje pravilno
  • Čudne in strupene vonjave iz motorja

Odstranitev filtra je možna, če bi ga radi očistili. V veliko primerih pa je najbolje, da kupimo novega. Blagovna znamka silux ponuja avtodele za različne proizvajalce in modele vozil. V njihovi ponudbi pa je možno najti originalne kot tudi različne poprodajne mehanične in elektronske dele za avto.

Iz iste kategorije: