Zamenjava akumulatorja na našem avtu je verjetno nekaj s čemer se je srečal že vsak voznik. Poleg tega se moramo na pravilen način znebiti starega, saj ga moramo odnesti na primeren kraj, kjer ga bodo reciklirali. Akumulatorji so v vsakem avtu vir električne energije za vse veliko električnih komponent. To so lahko radio, luči, okna na vratih, centralno zaklepanje in mnoge druge komponente. Dejstvo pa je, da ko nam odpove akumulator, naš avto obstane na mestu. Če iščemo nov akumulator, si poglejmo na kaj vse moramo pazit ob izbiri novega.

Pripravimo se na zamenjavo

Izredno pomembno je, da se pravilno znebimo našega starega akumulatorja. Lahko ga odnesemo v posebne zabojnike, ki so temu namenjeni ali pa na primerno smetišče. Možno je tudi, da ga pustimo pri mehaniku, ki nam ga bo zamenjal.

Pomembno je, da pri izbiri upoštevamo sledeče dejavnike:

Velikost

Velikost je pomembna, saj ima vsak avto največjo omejeno velikost. Lahko ga vzamemo s seboj po nakupih, da primerjamo velikost novega.

Znamka

Znamka je pomemben dejavnik vsakega akumulatorja. Med seboj se razlikujejo po garanciji, kvaliteti in lastnostih vzdržljivosti

Moč

Moč akumulatorja je izredno pomembna. Najbolje je, da izbiramo med akumulatorji, ki so enako močni ali močnejši od tega, ki ga menjamo.

Pravilna velikost za pravilno delovanje

Velikost, ki jo imajo različni akumulatorji, je izredno pomembna. Velikost razumemo, kot višino, širino in dolžino. Ta se močno razlikuje glede na vozilo. Dejstvo pa je, da:

Akumulatorji za industrijska vozila so večji

Industrijska vozila, kot so kombiji, tovornjaki ter različni dostavniki, imajo večje in bolj zmogljive akumulatorje.

Močnejši akumulatorji za osebna vozila so načeloma boljša izbira

Več amperov, kot jo akumulator ima, bolje je. To pomeni, da bo dalj deloval z enim polnjenjem in tudi kasneje ga bomo morali zamenjati.

Vsi akumulatorji niso enake velikosti in moči

Akumulatorji se razlikujejo glede na velikost in moč. Razlikujejo se tudi v podrobnostih, kot je moč pri hladnem štartu.

Kvalitetna znamka za kvalitetno delovanje

Prva stvar, ki jo bomo opazili med nakupovanjem akumulatorja je, da bomo imeli na voljo ogromno različnih znamk. Preverjene in kvalitetne znamke so vedno najboljša izbira, saj nudijo zanesljivost in stabilnost. Priporočamo, da za svoj avtomobil vedno uporabimo znamko, ki je priporočena v priročniku. Tako bomo zagotovili optimalno delovanje električnega sistema na svojem vozilu.

Možno pa je tudi, da originalnega akumulatorje ne bo na voljo. V tem primeru povprašajmo mehanika za primerno zamenjavo. Previdno pa moramo biti, da:

  • Je akumulator enak ali bolj močan
  • Je primerne velikosti za vgradnjo v naš avto
  • Ima garancijo

Vozniki, ki so veliko na cesti

Poleg same moči akumulatorja, je tudi pomembna oznaka RC. To je označba za rezervno kapaciteto. Ta kapaciteta je izrednega pomena, če nam med vožnjo odpove alternator ali jermen, ki poganja hladilni sistem v motorju. Z veliko kapaciteto, bomo lahko dalj časa vozili avto in uporabljali električno napeljavo v našem avtomobilu, če bi prej omenjene komponente odpovedale.

YouTube video

RC vrednost je največkrat napisana v priporočniku, ki smo ga dobili z akumulatorjem. Napisana je v minutah, ki povedo čas delovanja avtomobila, če akumulator deluje brez polnjenja. Večja, kot je ta vrednost, več časa bomo lahko vozili avtomobil, ne da bi se ustavil. To pomeni, da bomo v primeru težav imeli dovolj časa, da se zapeljemo do najbližjega avtomehanika.

Starost akumulatorja

Med nakupom akumulatorja, bomo opazili, da niso vsi čisto novi. To je zaradi tega, ker vsa avto oprema stoji nekaj časa v skladišču, dokler se ne proda. Če je naš akumulator star več kot eno leto preden ga kupimo, je možno, da bo nekaj celotne kapacitete že izgubil. Priporočamo, da ne kupujemo več kot 6 mesecev starega akumulatorja. Do 6 mesecev se smatra, da je baterija še tako rekoč sveža in lahko proizvede svojo idealno tovarniško moč.

Da bi se bolje znašli med žargonom, moramo vedeti, da

  • Črka označuje mesec v letu; A je januar, B je februar, L je december
  • Številka poleg črke pa označuje letnico, ko je bil akumulator narejen

V mrzlih okoljih

Če se veliko vozimo v mrzlem vremenu, moramo biti pozorni na vrednost CCA. Ta vrednost določa sposobnost zagona vozila v mrzlem vremenu. Večja, kot je vrednost, v bolj mrzlem vremenu bomo lahko zagnali avtomobil. Za vožnjo v toplih in lepih dnevih pa ta vrednost nima velikega pomena.

DPF filter uporabljajo vsa vozila na dizelski pogon

Avtomobilski filter DPF

DPF filter je pomemben del avtomobila oziroma izpušnega sistema. Več o njem pa si lahko preberete s klikom na povezavo.

Iz iste kategorije: