Če se na svojem avtomobilu osredotočite zgolj na njegov zadek, lahko med drugim vidite tudi zadnje luči za avto. Med njimi pa zagotovo izstopa rdeča barva.

Na zadku avtomobila se nahajajo torej pozicijske luči, ki so rdeče barve, zavorne luči, ki so močnejše rdeče barve. Prav tako je tam nameščena luč za vzvratno vožnjo, ki je bele barve, in še smerniki, ki so oranžni. Poleg luči na zadku avta lahko opazite še odsevnike, ki so prav tako v rdeči barvi.

Vsaka avtomobilska luč nosi svoje sporočilo

Ne glede na to, ali je vaš avtomobil opremljen z LED lučmi za avto ali kakšnim drugim tipom luči, vsaka luč na avtu nosi svoje sporočilo. To je lahko normalna vožnja, zavijanje, ustavljanje ali pa vzvratna vožnja.

Zadnje luči za avto na zadnjem delu vozila
Zadnje luči za avto so rdeče luči na zadnjem delu vozila. Njihov namen je zagotoviti, da ste vidni drugim udeležencem v prometu. Zavorne luči zasvetijo, ko je zavorni pedal pritisnjen in avto upočasni. Te luči delujejo vedno, ko vozilo teče, ne glede na to, ali so žarometi prižgani ali ugasnjeni.

V kompletu zadnjih avtomobilskih luči imajo zagotovo najbolj pomembno vlogo zavorne luči, ki voznikom za nami sporočajo, kdaj se bomo ustavili, da se seveda ne zaletijo v nas.

Nedelujoče avtomobilske luči za avto

Za LED luči za avto je denimo značilno, da imajo zelo dolgo življenjsko dobo. Kljub temu pa se lahko tudi tovrstne luči lahko zelo hitro okvarijo oziroma prenehajo delovati.

Če denimo opazite, da so vaše zadnje avtomobilske luči okvarjene oziroma ne delujejo več, morate nemudoma poiskati težavo in jo seveda tudi odpraviti. V tem primeru ni nujno, da morate takoj poiskati pomoč avtomehanika. Če imate par spretnih in izkušenih rok in seveda na voljo osnovno orodje, potem popravilo lahko opravite kar sami.

Zamenjava varovalk za avtomobilske luči

Najpogostejši vzrok za nedelujoče zadnje avtomobilske luči je pregorela varovalka. To pomeni, da prenehata delovati obe luči obenem. Če se vam to pripeti, je najbolje, da v navodilih za uporabo voznika najdete, kje se torej nahajajo varovalke za luči in preverite njihovo stanje.

YouTube video
Kaj morate storiti, ko ugotovite, da ena ali več vaših zadnjih luči za avto ne deluje? Lahko je žarnica, lahko varovalka, lahko napeljava ali morda kaj drugega! Oglejte si ta videoposnetek, če želite izvedeti, kako izslediti težavo z zavornimi lučmi in jo odpraviti sami!

Praviloma se varovalke luči za avto nahajajo pod armaturno ploščo. V navodilih pa je zelo na kratko ter jasno napisano, katera varovalka je za katero luč. Ko boste menjali varovalke, mora biti avtomobil obvezno ugasnjen, zato da ne bi slučajno prišlo do kakšnega nepričakovanega stika. Navadno se pregorela varovalka avtomobilske zadnje luči opazi s prostim očesom. Videti je namreč zažgana ali poškodovana.

Iz iste kategorije: