Nakup nepremičnine Istra Umag in drugje na Hrvaškem je lahko zapleten postopek. Če že nekaj časa razmišljate o nakupu nepremičnine na Hrvaškem, ste verjetno že prebrali številne članke, pregledovali oglase in pridobivali informacije od znancev. Če želite svoje želje spremeniti v dejanja, je čas, da začnete s konkretnimi koraki. Čeprav je iskanje in izbira nepremičnine podobna po vsem svetu, se postopek nakupa, vknjižbe lastništva in lokalni običaji lahko močno razlikujejo, tudi znotraj EU. Kaj torej potrebujete za uspešen nakup nepremičnine na Hrvaškem?

Razgled na morje iz vašega novega stanovanja na Hrvaškem.

Zoženje izbire nepremičnin

Prvi korak k uspešnemu nakupu je zoženje izbire nepremičnin. Ker je na Hrvaškem veliko čudovitih destinacij in številnih nepremičnin, je ključnega pomena, da se odločite, kaj točno iščete. Razmislite, ali želite nepremičnino blizu morja, moderno stanovanje, tradicionalno hišo ali nekaj, kar vam nudi zasebnost. Pomislite tudi na lokacijo – Dalmacija, Istra, Kvarner ali otoki. Brez jasne vizije o tem, kaj želite, se lahko zgodi, da leta iščete nepremičnino brez uspeha.

Opredelitev proračuna za nakup

Preden začnete z ogledovanjem nepremičnin, je pomembno, da jasno opredelite svoj proračun. Premislite, koliko ste pripravljeni vložiti in kako hitro lahko dostopate do teh sredstev. Upoštevajte tudi, da hrvaške banke redko odobravajo posojila tujim državljanom, zato je priporočljivo raziskati možnosti financiranja doma. Ko boste določili, koliko denarja imate na voljo, boste lažje določili pogoje iskanja in se izognili nepotrebnemu stresu.

Ogledi nepremičnin

Če ste uspešno opravili predhodne korake, bi moral biti ta del procesa prijeten. Nepremičnine, ki si jih ogledate, naj ustrezajo vašim željam, lokacijam, ki so vam všeč, in vašemu proračunu. Ključna je dobra komunikacija z vašim nepremičninskim agentom. Pomembno je, da agent razume vaše preference in vtise, da lahko začne pravočasno pogajanja s prodajalcem ali nadaljuje iskanje, če nepremičnina ne ustreza vašim pričakovanjem.

Predaja ponudbe in pogajanja

Ko najdete nepremičnino, ki vam je všeč, je naslednji korak predložitev ponudbe za nakup. To običajno opravi agent v vašem imenu. Kupci pogosto ne vedo, kakšno ceno naj ponudijo, saj ni enotnega pravila. Včasih je mogoče doseči precej nižjo ceno od oglaševane, drugič pa prodajalci ne želijo spustiti cene. Pomembno je, da agent doseže dogovor, ki je ugoden za obe strani.

Plačilo pologa

Po dogovoru o ceni je potrebno plačati polog, ki zagotavlja resnost obeh strani. Polog zagotavlja, da prodajalec ne bo prodal nepremičnine nekomu drugemu, in da ima kupec resne namene. Dogovor o načinu plačila pologa se doseže neposredno med strankama ali preko agencije. Pomembno je določiti rok za zaključek posla. Če kupec odstopi od dogovora, običajno izgubi polog. Če pa prodajalec odstopi, mora vrniti dvojni znesek pologa.

Predpogodba o kupoprodaji nepremičnine

Če je treba izpolniti kakršne koli predpogoje pred sklenitvijo glavne kupoprodajne pogodbe, se podpiše predpogodba. Predpogoji lahko vključujejo pridobitev dokumentacije, dovoljenj ali financiranja. Predpogodba določa pogoje in rok za sklenitev glavne pogodbe. Če predpogojev ni, se ta korak preskoči in se takoj sklene glavna kupoprodajna pogodba.

YouTube video

Pogodba o prodaji nepremičnine

Pogodba o prodaji nepremičnine določa podrobnosti o plačilu kupnine, času prevzema lastništva in garancijah prodajalca. Če kupec ob podpisu pogodbe v celoti plača kupnino, bo pogodba vključevala tudi dovoljenje za vpis lastninske pravice (tabularna izjava). Pogodba mora biti overjena pri notarju. Čeprav je običajno, da oba, kupec in prodajalec, overita svoja podpisa, je pogodba veljavna tudi z overitvijo podpisa le prodajalca. Predpogoj za sklenitev pogodbe za tujega kupca je, da ima na Hrvaškem osebno identifikacijsko številko (OIB), ki jo lahko pridobi pri pristojni davčni upravi ali s pomočjo nepremičninskega agenta.

Iz iste kategorije: