Vetrobranska stekla spadajo pod najpomembnejše avto dele, saj ščitijo potnike v vozilu pred zunanjimi elementi, ki lahko med vožnjo priletijo v sprednji zaslon. Sicer pa so avtomobilske šipe precej trpežne, saj so sestavljene iz dveh plasti steklenih materialov, ki so spojeni s plastjo močnega vinila, obdelanega s postopkom laminacije. Ko se sprednje okno zlomi, vinil drži steklene materiale na mestu in zato potnike v avtomobilu uspešno zaščiti pred silovitimi udarci, ki jih sicer lahko poškodujejo.

Vetrobranska stekla so pomembni avto deli, saj opravljajo kritično funkcijo varovanja potnikov v avtomobilu in zato ne bi smeli sklepati kompromisov pri popravilu in zamenjavi, še posebej takrat, kadar so ti stekleni avto deli poškodovani, počeni ali imajo manjše luknjice, ki se skorajda vedno prelevijo v večje poškodbe. Od česa pa je odvisno, ali bomo sprednjo avtomobilsko šipo le popravili ali jo moramo zamenjati?

Kje se nahaja razpoka na sprednji avto šipi?

Razpoke, ki se nahajajo na robu steklenega zaslona, so nagnjene k hitremu širjenju in postopni oslabitvi strukturne celovitosti materialov. Če se razpoka še ni razširila, je mogoče avto odpeljati na popravilo. V nasprotnem primeru pa je priporočena zamenjava celotnega avto dela oziroma sprednje avto šipe.

Najslabše mesto za razpoko je neposredno v vidnem polju voznika. V takem primeru je vetrobranska stekla potrebno čim prej zamenjati, saj bi popravilo povzročilo le popačenje avtomobilske šipe, kar pa je pri vožnji zelo nevarno, saj se od razpoke odbija močan odsev svetlobe, zaradi katerega je vidno polje voznika zelo omejeno.

Kako obsežne so poškodbe na sprednji avtomobilski šipi?

Če ima steklen avtomobilski prednji zaslon več kot tri razpoke ali eno zelo globoko razpoko, tedaj je potrebna zamenjava celotnega avto dela. Če je bilo vozilo vpleteno v večje trčenje oziroma avtomobilsko nesrečo ali je vanj priletel večji predmet, je sprednjo avto šipo potrebno zamenjati, saj večji udar pogosto povzroči oslabitev steklenih materialov in podpornega okvirja, na katerega je montiran ta avto del.

YouTube video

Nova in originalna vetrobranska stekla lahko naročimo v Silux spletni trgovini, specializirani za prodajo rezervnih avto delov, kjer lahko poiščemo ustrezno steklo za posamezen model in tip avtomobila. Pri tem lahko izbiramo tudi med različnimi lastnostmi sprednje avto šipe, kot so na primer različno obarvani robovi, ogrevane in fotosenzibilne šipe, dodatki senzorjev za dež ter okenski zasloni z letvijo ali za namestitev antene.

Iz iste kategorije: