Različni modni kosi oblačil in obutve so skozi zgodovino postali simboli nekega družbenega gibanja. Tako so oxfordice v dvajsetih letih prejšnjega stoletja postale ikone emancipacije in krepitve ženskih gibanj po celem svetu.  

Oxford čevlje so okoli leta 1820 začeli nositi moški, ki so hodili na univerze v Angliji. Ti čevlji so bili znak prestiža in elegance, saj so bili narejeni iz usnja in usnjenih čipkastih vzorcev. V tistih časih je bilo običajno, da je moška obutev imela pete, pri tem pa Oxford čevlji niso bili nobena izjema. Kasneje, v 20. letih 20. stoletja pa so oxfordice začele nositi tudi ženske, saj so bili ti čevlji do takrat rezervirani le za moške. Ti čevlji so postali del ženske obutve, še posebej pogosto so jih nosile tiste ženske, ki so odločno nasprotovale patriarhalnemu sistemu in takratnim družbenim normam.

Oxfordke kot ženska obutev, ki spreminja norme  

Tradicionalna ženska obutev se je s prihodom družbenih gibanj za pravice žensk začela korenito spreminjati, zato so ženske začele nositi oxfordice, sicer tradicionalne moške čevlje, v znak protesta in nestrinjanja s takratnim sistemom. Kmalu pa so ženske ugotovile, da je ta nova ženska obutev tudi izjemno udobna in primerna za vsakodnevne priložnosti, a hkrati dovolj elegantna, da so jo ženske lahko nosile tudi v kombinaciji s krili.

YouTube video

Oxford čevlji v času druge svetovne vojne

V 40. letih prejšnjega stoletja, s prihodom druge svetovne vojne in mobilizacije moških na vojna območja, je večji del gospodarstva in proizvajanja izdelkov ter vojnega orožja padel na ženska ramena, zato so morale ženske, kot edina delovna sila v državi, delati v tovarnah. Pri delu so največkrat nosile oxfordice, ki so bile narejene iz zelo vzdržljivega usnja, hkrati pa so imele ravno pravšnjo višino pete, ki je omogočala udobno celodnevno nošnjo.

Oxford čevlji so tudi danes zelo priljubljena izbira ženske obutve, saj so čevlji zelo udobni, elegantni in se odlično podajo k vsaki poslovni obleki. Oxfordice pa nudi tudi spletna trgovina z žensko obutvijo Infashionshop, kjer lahko izbiramo med različno visokimi petami in podplati, barvami, materiali in vzorci.

Iz iste kategorije: