Verjetno ste se tudi že vi kdaj soočali z neprijetnimi bolečinami v križu in zato veste, da je tako stanje lahko sila neprijetno in da se le s težavo lotite kakega fizičnega dela. Ljudje si pri takih situacijah pomagajo na najrazličnejše načine. Pri nekaterih pa so bolečine tako neznosne, da morajo obiskati zdravnika.

Sicer pa vam pri milejših bolečinah v križu pomagajo preproste vaje, ki jih lahko najdete na določenih spletnih straneh. Če boste vaje za bolečine v križu izvajali redno, dosledno in tudi natančno, potem vam zagotavljamo, da bo vaša bolečina hitro izginila. Če pa kljub temu stanje vašega križa in počutja ne bo boljše, pa se je res bolje zglasiti pri zdravniku, ki vam bo prav tako primerno pomagal.

Vaje za raztezanje

Vaje za bolečine v križu vključujejo tudi vaje za raztezanje. Predstavili vam bomo nekaj najkoristnejših vaj, ki sodijo v ta sklop vadbe.

Zasuk bokov

Najprej se uležite na hrbet in pri tem pokrčite kolena. Roke imejte ob strani, stopala pa naj počivajo na tleh. Z zasukom bokov spodnji del hrbta pritisnite v tla. V takem položaju poskusiti ostati vsaj nekaj sekund, nato se ponovno vrnite v sproščen položaj. Vajo lahko ponovite do desetkrat.

YouTube video

Nagib v stran

Iztegnite roko nad glavo v stoječem položaju, drugo roko položite na bok. Nagnite se v stran na stran roke, ki jo imate na boku. Začutili boste razteg po celi strani telesa. To izvajajte počasi in tekoče, brez sunkovitih in nenadnih gibov. Razteg zadržujte do nekaj sekund in to lahko ponovite tudi do desetkrat na vsaki strani.

Dvigi nog

Uležite se na hrbet. Ena noga naj bo pokrčena v kolenu, druga naj bo ravna. Napnite trebušne mišice in počasi stegnjeno nogo dvignite, vse dokler ne začutite raztega. Noga naj bo ves čas ostati v ravnem položaju. To poskusite zadržati vsaj pet sekund in ravno toliko dvignjeno ravno nad tlemi. Na vsako stran to lahko ponovite do desetkrat.

Brezplačni programi na spletu

Vaje za bolečine v križu lahko dobite na spletu, kjer se nahajajo tudi številni brezplačni programi, kjer se boste lahko dobro naučili, kako se take vaje izvaja in na koliko časa.

Preberite si še naslednji članek: V termah spoznajte ayurvedo

Iz iste kategorije: