V zadnjih desetletjih so se letni časi precej spremenili, kar je privedlo do bolj nepredvidljivih vremenskih razmer. Zime so postale neenakomerne, saj ponekod povzročajo hude snežne nevihte in zastoje, medtem ko drugod prinašajo le manjše težave. Da vas zimske razmere ne bi presenetile in ujela v zasneženi pokrajini, je priporočljivo investirati v snežno frezo. Snežna freza vam bo olajšala delo in prihranila čas.

Pri izbiri snežne freze je treba upoštevati več dejavnikov kot so okolje, v katerem živite, velikost površine, ki jo morate očistiti, količina snežnih padavin in pogostost uporabe. Snežne freze se razlikujejo po številnih lastnostih, od enostopenjskih do trostopenjskih modelov, z različnimi širinami in dodatnimi funkcijami. V naslednjih odstavkih bomo podali smernice, ki vam bodo pomagale pri odločitvi za pravo snežno frezo.

Pri izbiri snežne freze je treba upoštevati več dejavnikov, kot so okolje, v katerem živite, velikost površine, ki jo boste čistili, količina snega in pogostost uporabe.

Najprimernejši čas za nakup

Večina ljudi se odloči za nakup snežne freze na začetku zime. Vendar pa to ni najboljši čas za nakup, saj so takrat zaloge pogosto razprodane, cene pa zaradi velikega povpraševanja višje.

Najbolje je, da nakup snežne freze načrtujete vnaprej. Idealni čas za nakup je pred vrhuncem sezone, kar je od poletja do pozne jeseni (junij – oktober). V maju boste našli najširšo ponudbo in lahko prednaročite modele za naslednjo sezono po znižani ceni, čeprav najnovejših modelov v trgovinah še ne bo. Najugodnejše ponudbe so na voljo zgodaj jeseni, vendar je treba opozoriti, da so zaloge takrat že omejene, zato bo izbira manjša.

Različne vrste snežnih frez

Snežne freze se delijo glede na tip motorja: bencinske, električne in baterijske.

Bencinske snežne freze

Bencinske snežne freze so najbolj priljubljene zaradi svoje moči in zanesljivosti. Opremljene so z jeklenim rezalnim polžem in posebno oblikovanimi zobmi na valju, ki omogočajo učinkovito obdelavo večjih količin snega, vključno z ledom. Idealne so za čiščenje večjih površin kot so pločniki, ceste, parkirišča in neutrjene površine. Kljub temu, da so dražje in glasnejše, zahtevajo bolj zahtevno vzdrževanje.

Električne snežne freze

Električne snežne freze so primerne za manjše, utrjene površine, kot so pločniki in manjši dovozi. Njihova tišina in lahkost ju naredi idealne za čiščenje snega s streh in stopnic. Upravljanje je preprosto, vendar pa je dolžina podaljška omejujoč dejavnik. Podaljšek se lahko skrije v snegu, kar povečuje tveganje, da ga polž zajame. Na voljo so samo v manjših, enostopenjskih različicah in zahtevajo minimalno vzdrževanje. Uporaba na makadamskih dovozih se odsvetuje zaradi varnosti.

YouTube video

Baterijske snežne freze

Baterijske snežne freze so relativno novost na trgu in so podobne električnim modelom, vendar delujejo brezžično s pomočjo polnilnih litij-ionskih baterij. Čas njihovega delovanja je odvisen od kapacitete baterije, količine snega in temperature okolice, pri čemer povprečno trajajo približno 30 minut pred ponovnim polnjenjem. Med polnjenjem lahko delo nadaljujete z rezervno baterijo. Baterijske snežne freze so večinoma na voljo v enostopenjskih modelih in so precej dražje od električnih, pri čemer lahko večji modeli presegajo ceno bencinskih. So lahke, enostavne za uporabo in ne zavzamejo veliko prostora za shranjevanje. Najboljše so za manjše do srednje velike dovoze z rahlim do srednjim sneženjem in za odstranjevanje rahlega snega.

Iz iste kategorije: