Zagotovo ste že kdaj zaužili arašidovo maslo. To ni samo nezdrava ameriška šolska malica, temveč ima slavni namaz tudi izjemno ugodne učinke na naše zdravje. Predstavili vam bomo kar nekaj koristi arašidovega masla, za katere morda niti ne veste.

Maslo iz arašidov zmanjšuje občutek lakote in posledično pripomore k izgubi telesne teže. Arašidi so namreč energetsko zelo bogati ter imajo zelo visoko nasitno vrednost. Po zaužitju smo kasneje lačni, posledično zaužijemo precej manj hrane.

Maslo iz arašidov
Maslo iz arašidov zmanjšuje občutek lakote

Vpliv arašidovega masla na zdravje srca

Pri uživanju masla iz arašidov vam bo hvaležno tudi srce, saj tovrstno živilo zmanjšuje verjetnost za koronarne in kardiovaskularne srčne bolezni. Obenem zmanjšuje tudi verjetnost za nastanek črevesnega raka. V eni od študij pa so dokazali tudi to, da preprečuje nastanek žolčnih kamnov.

Maslo iz arašidov bogato s hranilnimi snovmi

Slavni namaz je izjemno bogat z nekaterimi pomembnimi hranilnimi snovmi. Poleg zdravih maščob vključuje beljakovine, kalij. Slednji pomaga pri zmanjševanju visokega krvnega tlaka. Maslo je bogato še z vlakninami, ki učinkovito pomagajo pri urejanju prebave.

YouTube video

Ne smemo pozabiti, da maslo vključuje tudi precej niacina. To je vitamin v skupini B-kompleksa, ki je zelo pomemben v boju proti Alzheimerjevi bolezni.

Izbira prave vrste masla iz arašidov

Pri izbiri arašidovega masla morate biti izjemno previdni. Na vaše zdravje bo imelo ugodne učinke le 100 % maslo brez kakršnih koli dodatkov. Koristi arašidovega masla so torej predvsem odvisne od kakovosti izdelka.

Na trgu lahko naletite na zelo veliko izbiro. Masla z dodano palmino maščobo in sladkorjem niso ugodna za zdravje človeka. Še več: lahko dosežejo ravno nasprotni učinek od koristi 100 % arašidovega masla.

Sladice iz arašidovega masla

Kakovostno maslo iz arašidov lahko zaužijete na zelo veliko načinov. Najpreprostejši pa tudi najhitreje pripravljen je zagotovo način, da maslo namažete na kos zdravega kruha. Po drugi strani pa je maslo del številnih sestavin receptov za sladice.

Odlični so na primer mehki piškoti iz tovrstnega masla, ki jih ni prav težko pripraviti. Prav tako vam takšna sladica ne bo vzela preveč časa. Recept za tovrstno pecivo in še številna druga lahko najdete na spletu. Na njem boste prav tako našli vsaj še eno koristno lastnost najslavnejšega namaza na svetu.

Preberite si še naslednji članek: Izjeme od pravila indeksa telesne teže

Indeks telesne teže oziroma mase s kratico ITM predstavlja metodo, ki se uporablja pri ocenjevanju skupne količine maščob v telesu posameznika.

Iz iste kategorije: