Indeks telesne teže oziroma mase s kratico ITM predstavlja metodo, ki se uporablja pri ocenjevanju skupne količine maščob v telesu posameznika. Izračuna se tako, da se kilogrami posameznika delijo z njegovo višino. ITM kazalnik se največkrat močno razlikuje med ljudmi iste starosti in spola, saj se pri tem izračunava posameznikovo maščobo, ki je individualna. Vendar pa obstajajo določene izjeme, kjer velja, da kazalnik ITM ne pokaže realnega stanja posameznikovega zdravja.

Indeks telesne teže

Izračuni ITM bodo precenili količino maščobe pri bodybuilderjih, vrhunskih športnikih in nosečnicah. Izračuni ITM bodo podcenjevali količino maščobe pri starejših osebah in pri osebah s fizično prizadetostjo, kateri ne morejo hoditi in trpijo za distrofijo mišic. ITM tudi ni natančen kazalnik pri ljudeh z motnjami hranjenja, kot je anoreksija ali pri osebah z ekstremno debelostjo. Katere pa so še druge izjeme od pravila ITM?

Nekatere izjeme od splošnega pravila ITM

Indeks telesne teže ne razlikuje med maščobo in mišično maso, kar pomeni, da obstajajo nekatere izjeme glede smernic ocenjevanja ITM, kar vključuje:

  • Mišice
  • Fizične motnje
  • Višina
  • Ljudje iz različnih etičnih skupin

Mišična masa vrhunskih športnikov

Bodibilderji in ljudje, ki imajo veliko mišične mase, bodo imeli visok oziroma povišan ITM, vendar je pri tem jasno, da niso prekomerno debeli.

YouTube video

Mišična masa fizično prizadetih ljudi

Ljudje, ki so fizično prizadeti in ne morejo hoditi, lahko trpijo zaradi distrofije mišic. Njihov ITM je lahko nekoliko nižji, vendar to ne pomeni, da so podhranjeni. V teh primerih je pomembno, da se posvetujemo z dietetikom, kateri bo nudil koristne nasvete.

Indeks telesne teže

Izračun ITM pri zelo visokih in nizkih ljudeh

Izračun ITM ni povsem neodvisen od višine in je pri tem nagnjen k precenjevanju debelosti med nizkimi ljudmi in podcenjevanju debelosti med zelo visokimi ljudmi. Prav zato se ITM ne sme uporabljati kot vodilo za odrasle, kateri so zelo nizki (manj kot 150 cm) ali zelo visoki (več kot 190 cm).

Mišična masa ljudi iz različnih etičnih skupin

Indeks telesne teže je pri Azijcih in Indijcih, zaradi večje mišične mase, na splošno višji kot ITM pri ljudeh evropskega porekla. Pri Azijcih in Indijcih bi zato morale biti mejne vrednosti za prekomerno skupno maso in debelost nižje, kot pri ljudeh evropskega porekla.

Iz iste kategorije: