Za zelo natančno odkrivanje plodnih dni oziroma izračun ovulacije morate uporabljati test ovulacije. Ta namreč zazna spremembe plodnostnih hormonov v urinu. Ste vedeli, da je test ovulacije kar dvakrat natančnejši od koledarske metode? Na trgu obstajajo številni kot 99 % natančni pri zaznavanju dviga ravni hormonov. 

Če menite, da menstrualni cikli vedno trajajo 28 dni in da vsaka ženska ovulira na 14. dan, se lahko celo motite, ker temu ni vedno tako. Že res, da povprečni menstrualni cikel traja 28 dni, vendar pa se morate zavedati, da je prav vsaka ženska drugačna in da se pri več kot polovici žensk trajanje cikla razlikuje tudi za sedem ali celo več dni. Poleg tega se menstrualni cikli poleg dolžine razlikujejo še po času ovulacije. Posledično je kar težko vedeti, kaj so v ciklu plodni dnevi. 

Kalkulatorji ovulacije 

V današnjem času si za izračun ovulacije lahko priskrbite kalkulator. Na trgu lahko izbirate med številnimi in vsak med njimi vam lahko pomaga oceniti, kdaj so vaši plodni dnevi. V resnici so taki kalkulatorji oblika koledarske metode. Kalkulatorji za izračun ovulacije temeljijo na povprečnih podatkih, ne da bi pri tem upoštevali vašo osebno raven hormona. 

YouTube video

Dolžina cikla se torej od ženske do ženske razlikuje. Čas ovulacije se lahko spreminja celo za nekaj dni, četudi je za določeno žensko značilno, da ima sicer redne cikle. 

Razlikujte med ovulacijo in plodnimi dnevi 

Ovulacija pomeni proces sproščanja jajčeca iz jajčnika. To se dogaja 12 do 16 dni pred pričetkom naslednje menstruacije. Za plodne dneve pa je značilno, da so to dnevi med menstrualnim ciklom pred ovulacijo, in sicer vključno z dnem ovulacije, ko je ženska že zmožna zanositi, če ima spolni odnos brez zaščite. 

Preberite si še naslednji članek: Pregled oči pri okulistu v oftalmološki ambulanti

Če ste se zaradi slabovidnosti prvič odločili za nakup korekcijskih očal, lahko pregled oči opravite pri okulistu v oftalmološki ambulanti.

Kdaj lahko najhitreje zanosite?

Najplodnejša dneva za zanositev sta dan ovulacije in dan pred tem. Lahko rečemo, da sta to dva dneva najvišje plodnosti. Prav tako je možnost zanositve zelo visoka tudi nekaj dni pred tem. 

Če želite torej najnatančnejši izračun ovulacije, posezite po kakovostnih digitalnih testih in ne po koledarski metodi, ki je veliko manj zanesljiva in natančna. Dobre digitalne teste lahko naročite tudi v priznani spletni trgovini. 

Iz iste kategorije: