Če ste se zaradi slabovidnosti prvič odločili za nakup korekcijskih očal ali pa se vam je od zadnjega pregleda slabovidnost spremenila, lahko pregled oči opravite pri okulistu v oftalmološki ambulanti.

Napotnica za specialistični pregled pri okulistu ni potrebna v primeru ugotavljanja potrebne korekcije vidne ostrine ali pa za njeno ugotavljanje. Takšni očesni pregledi zahtevajo le kartico zdravstvenega zavarovanja. To pa je listina za uveljavljanje pravic iz obveznega ter prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. Zagotavlja vam torej tudi pregled vida.

Samoplačniški pregled oči

Če boste uveljavljali pravico do pregleda oči v javnem zdravstvenem zavodu ali pri koncesionarju s pogodbo, vam pregleda ne bodo zaračunali. To pa ne velja v primeru, če se že vnaprej dogovorite za samoplačniški pregled v ambulanti.

Do naročilnice za očala za daljavo ste upravičeni na vsake dve leti. Enako velja pri očalih za bližino, vendar šele ko dopolnite 63 let. Pogoj za to je seveda urejeno zdravstveno zavarovanje.

Pregled oči
Pregled oči lahko opravite pri okulistu v oftalmološki ambulanti.

Kje se opravljajo očesni pregledi

Za predpisovanje pripomočkov za izboljšanje vida je določen pristojen zdravnik specialist oziroma oftalmolog. Ta je vključen v javno zdravstveno mrežo. Spisek za okulistične specialistične ambulante vam je na voljo na spletni strani ZZZS.

Če ste že izkoristili pravico za pregled zaradi slabšega vida oziroma zaradi predpisovanja pripomočka za boljši vid, lahko to v vmesnem obdobju dveh let ponovite, in sicer samoplačniško. Okvirna cena za pregled za očala je 30 evrov.

YouTube video

Kdo vse bi moral na pregled oči

Očesni pregledi so vsekakor izjemno pomemben del vzdrževanja zdravja na sploh. Tovrstni pregledi so pomembni tako za odrasle osebe kot tudi za otroke. Pri starejših osebah so pregledi še toliko pomembnejši, ker se na takšen način lahko veliko lažje ter hitreje odkrije tudi zgodnje znake za bolezen oči.

Pregledi oči pri otrocih pa igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju normalnega razvoja vida ter tudi pri boljšem akademskem dosežku. Vid je namreč v veliki meri povezan z učnim procesom. Otrok, pri katerem na primer še ni bila ugotovljena napaka vida in je prisotna, ima lahko zaradi slabega vida precejšnje težave pri učenju. Otroci pa se niti ne bodo prav posebej pritoževali, ker se niti ne zavedajo še prav dobro, kaj pravzaprav pomeni povsem normalni vid.

Iz iste kategorije: