Manjša bralna očala zagotavljajo gledanje na blizu, ko torej gledate dol, prav tako gledanje na daleč, ko dvignete pogled. Osebe, ki do nekega trenutka nikoli niso potrebovali očal, se najpogosteje odločajo za nakup bralnih očal in ne za bifokalna oziroma za progresivna očala. Ta so precej boljša izbira za tiste, ki potrebujete očala za daleč in za blizu.

Med pestro ponudbo bralnih očal lahko najdete celo takšna v obliki plastificiranih leč v velikosti kreditnih kartic. Ta lahko enostavno shranite v denarnici, z njimi sicer ne morete brati, lahko pa na primer preverite, kaj dobrega je pripravil kuhar v restavraciji.

Bralna očala so lahko tudi z zatemnjenimi stekli z UV zaščito pred soncem. Prav tako so zaželena bifokalna sončna očala, ki so na zgornjem delu brez dioptrije za gledanje na daleč, na spodnjem delu pa so z dioptrijo za gledanje na blizu.

Reden zdravstveni pregled nam omogoča oceno ostrine vida in prepoznavanje morebitnih očesnih težav ali stanj, ki bi lahko vplivala na naše zdravje.

Odkrita stanja na pregledu vida

Reden in temeljit pregled vida je torej bistveno bolj pomemben, kot pa si morda mislite. Na takšnem pregledu vam lahko odkrijejo najrazličnejša stanja, kot so denimo mrena, očesni tumor, glavkom, visok očesni tlak.

Siva mrena ali katarakta velja za najpogostejši vzrok slepote na svetu. Najpreprosteje bi jo lahko označili kot zamegljenost očesne leče, ki zaradi staranja izgubi svojo prosojnost pa tudi samo prožnost. Ime je dobila zaradi sivo-bele barve, ki je značilna zanjo.

YouTube video

Odkritje očesnega tumorja

Reden pregled vida vam omogoča tudi odkrivanje resnejših stanj, med katerimi je tudi očesni tumor. Znak, da gre za očesni tumor, so na primer nenavadne, nenormalne tvorbe na očesu. V tej situaciji sta obvezni oziroma nujni nadaljnja preventiva, prav tako temeljita obravnava pri očesnem kirurgu.

Iz iste kategorije: