Prestavna ročica za avto je pomemben del ročnega menjalnika. Voznikom zagotavlja menjavo načina smeri vožnje z njegovega sedeža. Takšen element avta s pomočjo sistema povezav in spojev upravlja z vilicami. Te poskrbijo za premikanje rokav sinhronizatorja, da lahko izbere primerno prestavo.

Ločimo več vrst prestavnih ročic za avto. To je prestavna ročica za avto na z dolgim premikom in ročica s kratkim premikom. Dolg premik je tovarniško nameščen na večini vozil. Kratek premik pa se večinoma uporablja na športnih avtomobilih in je nameščen tudi za namen tuninga, ker omogoča bolj hitro in natančnejše prestavljanje.

Vrste prestavnih ročic za vozila glede na vrsto ročaja

Prestavna ročica za avto se lahko deli na več vrst tudi glede na vrsto ročaja. Poznamo ročice z navadnim ozirom običajnim ročajem ter ročice s težkim ročajem.

Prestavna ročica za avto
Prestavne ročice za avto najpogosteje najdemo med sprednjima sedežema vozila, bodisi na sredinski konzoli, tunelu menjalnika, s sredinsko konzolo za prekrivanje sklopa prestavne ročice pri uporabi z vozilom s pogonom na zadnja ali sprednja kolesa, ali neposredno na tleh avtomobila.

Z običajnim ročajem je lahko ročica sferična, valjaste ali pa elipsaste oblike. Navadno je takšna avtomobilska prestavna ročica narejena iz plastike. Del je lahek in je lahko obrobljen tudi z lesom ali usnjem. Ima kromirane ali karbonske vstavke. Ročaj v tem primeru pogosto prestavlja eleganten del notranjosti vozila.

Preberite si še naslednji članek: Personalizirajte svoj avto s pomočjo Rimblades zaščite platišč

Rimblades zaščita platišč omogoča osebno prilagoditev avtomobilskega platišča ter obenem ščiti pred poškodbami. Če do zdaj še niste slišali za tovrstno zaščito platišč in že nekaj časa razmišljate o personalizaciji svojega avtomobila, je zdaj pravi čas, da jo bolje spoznate.

Prestavna ročica za avto s težkim ročajem ima navadno precej večjo maso. Praviloma je takšen element nameščen za namene tuninga. Omogoča hitrejšo in preprostejše prestavljanje ročice, ker jo premika inercija, in sicer pod težo ročaja.

Najpogostejši vzroki za okvaro avto prestavne ročice

Mehanizem prestavne ročice za avto vključuje premične in plastične dele.

YouTube video
Dodatna oprema za avto, ki je okvarjena, vam lahko povzroči težave na cesti, zato jo takoj nadomestite. Če jo naročite v spletni trgovini jo vam bodo dostavili v nekaj dneh.

Sčasoma se lahko takšen avto del obrabi. Kljub temu pa je njeno prezgodnje uničenje pogosto povezano s posledico prekomerne obremenitve mehanizma.

Zobati jermen je sestavni del motorja, ki skrbi za pogon odmičnih gredi. Ko se obrabi, ga je treba menjati. Motor namreč ne more delovati brez brezhibnega tovrstnega avtomobilskega dela. Preberi več v članku na povezavi.

Iz iste kategorije: