V množični ponudbi konopljinih izdelkov lahko naletite tudi na konopljino moko, na katero prisega vse več gospodinj. Iz nje lahko pripravijo marsikaj, primerna je tako za peko kot kuhanje.

Konopljina moka je v gospodinjstvih še toliko bolj zaželena sestavina, ker ponuja tudi prijetno aromo po oreščkih. Prav tako predstavlja izjemno bogat vir beljakovin, mineralov pa tudi vlaknin. Na voljo je brez glutena.

Pridelovanje moke iz konoplje

Vas zanima, kako konopljina moka nastane? Zrnje konoplje se najprej hladno stiska za olje, suhi preostanek pa se nato posuši in zmelje v moko. Ta ima v sebi vse koristne snovi konopljinih zrn, samo da jim je odvzeta maščoba, ki je v olju.

Konopljina moka je narejena iz semen rastline
Konopljina moka je narejena iz semen rastline konoplje, ki jim je bila odvzeta maščoba, ko jih zmeljemo in presejemo. To je hranilno zelo bogato živilo.

Moka iz konoplje se seveda lahko meša tudi z drugimi vrstami mok, a jo je treba v mešanico dati največ četrtino celotne vsebine. Moka iz konoplje kruhu in pecivu torej daje povsem svojevrstni okus po oreščkih.

Največ vlaknin med vsemi vrstami moke

Ste vedeli, da konopljina moka med vsemi vrstami mok vsebuje največ vlaknin oziroma ogljikovih hidratov?

Če jo boste redno uživali, vam lahko pomaga pri skrajševanju prebavnega časa. To seveda zelo ugodno vpliva na delovanje pa tudi na samo obnavljanje črevesne sluznice. Po zaužiti hrani pa se vam bistveno manj zviša krvni sladkor.

Vlaknine iz konopljine moke imajo prav tako zelo pozitiven učinek na zniževanje holesterola v krvi. Med zaužitjem se ta namreč prime vlaknin in na takšen način izloči z blatom. Dnevno bi morale vse odrasle osebe zaužiti 30 gramov vlaknin.

Moke iz konoplje v prehrani

Konopljina moka je praviloma fino presejana in jo lahko na primer uporabljate pri peki kruha, peciva, testenin, palačink ter podobno. Mešate jo lahko z drugimi vrstami mok, in sicer tako da jim dodate okoli četrtine moke iz konoplje.

YouTube video
Konopljina moka je okusna in premalo cenjena. Iz nje je lahko naredite fantastičen kruh. Preizkusite ta recept Steva, Hugha in Dana.

Moka konopljina se lahko dodaja tudi v juhe oziroma v prikuhe. Ne nazadnje jo lahko na primer zmešate tudi v sadni beljakovinski frape. Ko jo odprete, pa jo je po uporabi najbolje hraniti v hladilniki. Porabiti bi jo morali v roku 30 dni po samem odprtju.

Pri nakupu konopljinih izdelkov vedno preverite tudi državo porekla oziroma kje so bili proizvedeni ter pakirani.

Iz iste kategorije: