Trda koža na podplatih je neprijetna nadloga, ki je še posebej izrazita v delu leta, ko imamo nenehno obute nogavice – torej jeseni, pozimi in spomladi. Čeprav marsikdo meni, da si ljudje trdo kožo odstranjujejo le zaradi lepšega videza, pa to ne drži, saj lahko ta težava predstavlja tudi zdravstven problem, zato je doma nujno imeti tudi odstranjevalec trde kože in ga redno uporabljati.

Zakaj je treba odstranjevati trdo kožo?

Trda koža na podplatih oziroma petah lahko postane resna nadloga, če popoka, saj to človek občuti kot neprijetne bolečine med hojo. Še večja težava pa nastane, kadar zaradi razpokane trde kože pride do okužbe oziroma infekcije.

Prav zato je treba redno uporabljati odstranjevalec trde kože, še preden pride do tako velikih težav ali bolečin, pri katerih si težko pomagamo sami, ampak nam mora pomagati pediker oziroma zdravnik.

Odstranjevanje trde kože lahko seveda v vsakem primeru prepustimo pedikerju, vendar navadno k njemu ne zahajamo zelo pogosto, zato lahko za svojo kožo na podplatih oziroma za to, da na naših podplatih in petah sploh ne nastane trda koža največ naredimo z redno nego doma.

Kako odstraniti trdo kožo?

 1. Namakanje v mlačni kopeli
  Prvi korak pri odstranjevanju trde kože je, da noge vsake toliko časa namočimo v lavorju, v katerem pripravimo mlačno kopel. Že sama voda bo po določenem času namakanja deloma zmehčala trdo kožo.
 2. Dodatki za mehčanje kože
  Kopeli, v kateri namakamo noge, lahko dodamo različna sredstva za mehčanje kože. Lahko jih kupimo v lekarni oziroma uporabimo sredstva, ki jih najdemo v vsakem gospodinjstvu – med njimi je dobro znana morska sol, malo manj znani pa so ovseni kosmiči, ki vsebujejo snovi, ki mehčajo kožo, zato jih lahko kakšno pest dodamo kopeli.
 3. Mehansko odstranjevanje
  S pomočjo različnih pripomočkov za odstranjevanje oziroma pil trdo kožo zdrgnemo in s tem odstranimo odmrle celice in odebelitve. Pomembno je, da smo pri tem natančni in da kože ne trgamo, ampak uporabljamo pripomoček, s katerim trdo kožo enakomerno odstranimo in hkrati ne poškodujemo ostale kože. Britvice za ta namen niso primerne, čeprav jih uporablja marsikdo!
 4. Nega kože s hranilno in vlažilno kremo ali oljem
  Zadnji korak je prav tako bistven za ustrezno nego in za preprečevanje nastanka nove trde kože – stopala je po odstranjevanju trde kože treba obilno navlažiti s kremo ali oljem. Najbolje je, da nato obujemo bombažne nogavice in gremo počivat, saj bomo tako poskrbeli, da se bo krema kar se da najbolje vpila v kožo.

https://www.youtube.com/watch?v=MYZDoBHh0sc

Iz iste kategorije: