Zobne luske se lahko uporabljajo v najrazličnejše namene. Primerne so na primer za poškodovane, preveč razmaknjene, obrabljene in ne nazadnje tudi za zabarvane zobe. Seveda se lahko takšne luske uporabljajo tudi v lepotilne oziroma estetske namene.

Luske za zobe so individualno izdelane. So tanke prevleke, ki učinkovito prekrijejo zobe. Za njihovo nameščanje pa je zobno površino potrebno le minimalno obrusiti. Na površino zob se nato s posebnim lepilom nalepijo luske.

Kdaj se nadomeščanje zobnih lusk odsvetuje

Le v izjemno redkih primerih se zobne luske odsvetujejo za uporabo. To je na primer v primeru parodontoze, ki ni ozdravljena. Prav tako v primeru nekoliko bolj obsežnih plomb, kjer je le malo zobne površine.

Zobne luske iz kompozitne smole je treba zamenjati prej, saj trajajo približno 4 do 8 let.
Življenjska doba zobnih lusk je odvisna od tega, ali imate porcelanaste ali kompozitne prevleke in kako dobro skrbite zanje. Porcelanasti laminatni furnirji lahko trajajo od 10 do 12 let.

Samo obliko lusk določi zobozdravnik. Izdelujejo pa jih zobni tehniki. Na prvi pogled so še najbolj podobne umetnih nohtom ali pa lečam za oko. Za namestitev lusk potrebujete zobozdravnika obiskati samo dvakrat. Praviloma so izdelane iz keramike. Poleg beljenja so ravno luske tiste, s katerimi lahko na povsem preprost način poskrbimo za nadvse lep izgled zob.

Največje prednosti zobnih lusk

Že uvodoma smo omenili, v katerih primerih so zobne luske še posebej dobrodošle. Če se ne soočate s katero od težav, ki preprečujejo nameščanje lusk, in želite imeti bistveno lepši nasmeh, so morda odlična rešitev tudi za vas.

Med daleč največje prednosti zobnih lusk pa zagotovo sodijo:

  • zagotovitev lepega ter naravnega videza zob,
  • odpornost na madeže kave, čaja ter cigaretnega dima,
  • ne zahtevajo preveč obsežnega posega na zobni sklenini,
  • dlesni odlično prenašajo materiale iz keramike.

Vstavljanje zobnih lusk

V zobozdravstvu so torej zobne luske tanke lupine, izdelane iz keramike. Te se tesno prilegajo na strukturo zob. Obenem pa poskrbijo za učinkovito prekrivanje prirojenih ali pa pridobljenih okvar sklenine, vrzeli med zobmi, odkrušenih delov zob.

YouTube video
Večina bolnikov med med prekrivanjem zob z zobnimi luskami sploh ne poroča o bolečinah ali nelagodju. To je zato, ker je postopek minimalno invaziven. Edina predpriprava, ki je potrebna za zobne luske, je odstranitev tanke plasti sklenine z vaših zob.

Ključna naloga lusk je, da zobem dajejo estetski videz, ki je nadvse blizu idealnemu, a hkrati ohranja naravnost. Debelina zobne luske naj bi praviloma ne presegala 0,7 milimetra. Za namestitev pa je potrebno brušenje sprednje strani zob ter odstranjevanje plasti sklenine, in sicer do 0,5 milimetra. Luske se zatem trajno cementira na zobe. In ravno takšen zobni pripomoček je kriv za filmski nasmeh.

Iz iste kategorije: