Od takrat, ko so pošto prenašali »pony express« konjeniki, ko so jo vozili s kočijami in vlaki, ali pa se je več mesecev vozila z ladjo, je že precej dolgo. Pravzaprav tako dolgo, da je tudi ameriški »pony express«za današnje standarde postal tako imenovana polžja pošta. Elektronsko komuniciranje nam je namreč omogočilo, da se informacije prenašajo izjemno hitro in so z enim klikom poslane od pošiljatelja do prejemnika.hitra-postaNo, vsaj takrat, kadar je dovolj elektronska pošta, torej pošta v nematerialni obliki. Povsem drugače pa je, kadar pošiljamo stvari v fizični obliki – tako pakete kot različno dokumentacijo, pri kateri se zahteva dostava originala, ki je po možnosti podpisan, požigosan, morda celo napisan na roko … V teh primerih je še vedno potrebna hitra pošta, katere kurirji skrbijo za hitro dostavo.

Hitra pošta, državni uradi, banke …

Najbolj pogosto se pošta v fizični obliki uporablja takrat, kadar podjetja obveščajo svoje stranke, pri čemer se poslužujejo klasične pošte, ki ima najbolj pokrito področje – poštarji pokrivajo vsak kotiček Slovenije. Hitra pošta pa pride prav, kadar podjetja komunicirajo v fizični obliki z drugimi podjetji, bankami, najrazličnejšimi državnimi in drugimi uradi. Dokumenti v elektronski obliki namreč pogosto niso primerni in verodostojni, prav tako pa jih je običajno potrebno oddati do določenega datuma in določene ure. Takrat se hitra pošta odlično obnese, saj predstavnikom podjetja ni potrebno samim na pot in tako izgubljati časa, se ukvarjati z gnečo na cesti, z iskanjem parkirišča in tako naprej.
Hitra pošta pa ponuja še eno odlično možnost, ki pride podjetnikom izjemno prav. Kadar dokumentacije ne moremo preprosto poslati po navadni pošti, temveč se zahteva, da se jo odda na vložišču (in za to prejme potrdilo), ali pa jo je dobro dostaviti do točno določene osebe znotraj točno določene pisarne na nekem naslovu, lahko to opravi kurir.

Hitra pošta se odlikuje po zanesljivosti dostave

YouTube video

Včasih si rečemo, da hitra pošta morda niti ni potrebna – če oddamo pošiljko po navadni pošti in to priporočeno, bo ravno tako naslednji dan na cilju. Seveda bo – a vprašanje, kdaj bo v rokah prejemnika. Hitra pošta pošlje svojega kurirja na natančno določeno »misijo«, poštarji pa delajo nekoliko drugače. Tudi priporočena pošiljka se vam izroči takrat, ko poštar po planu pač pride do vaše stavbe, kar je lahko tudi po dvanajsti. In še huje: če vas ni, vam pusti listek, pošiljko pa lahko prevzamete šele pozno popoldne, saj jo bo do takrat nosil s seboj … Hitra pošta vas nebo tako jezila – kurir bo šel naravnost na določeni naslov.

Iz iste kategorije: