Grafična kartica je del strojne opreme našega računalnika, ki prikazuje sliko na naših zaslonih. Najbolj pogosto je grafična kartica diskretna (svoja enota), ki se priključi v razširitveno mesto na matični plošči. Z Intelovo Westmere in AMDjevo Llano serijo procesorjev se je grafična kartica preselila v sam procesor in ustvarile novo komponento v računalniku imenovano APU (Accelerated Processing Unit).

Kako deluje APU?

Največja prednost APUja je sposobnost, da poleg procesorja vsebuje tudi integrirano grafično kartico. Torej če kupimo APU ne rabimo grafične kartice, saj je že v samem procesorju. Grafična kartica v APUju uporablja zelo malo električne energije, saj je APU enota omejena z velikostjo (ni večja kot navadni procesor). APU nima svojega spomina kot ga imajo diskretne grafične kartice in zato si ga sposodi sistemski RAM. Najbolj pogosto si vzame 512 do 1024 mb sistemskega pomnilnika za grafični spomin, ki ga potrebuje da lahko obdeluje vse kar počnemo na računalniku.

YouTube video

Grafični gonilnik

Verjetno vsi poznamo opozorila od raznih programov in računalnika da je naš grafični gonilnik zastarel (outdated) ali pa da ga sploh nimamo. Torej kaj v bistvu je grafični gonilnik? Grafična kartica potrebuje grafični gonilnik, da jo sistem (Windows, Linux, Mac OS itd…) prepozna in pravilno uporablja. Ker programski inženirji stalno izboljšujejo programsko opremo, ki daje navodila operacijskemu sistemu kako naj uporablja našo grafično kartico se grafični gonilniki stalno izboljšujejo. To pomeni, da velikokrat za uporabljanje novejših aplikacij potrebujemo najnovejši grafični gonilnik, ki ga pa lahko snamemo z interneta direktno od proizvajalca čipa (AMD in Nvidia) ali pa od proizvajalčeve strani grafične kartice.

graficna-kartica-gtx-1060-oc-gigabyte

Grafična kartica ali APU

Seveda je diskretna grafična kartica vedno boljša izbira, če želimo večjo zmogljivost vendar, če uporabljamo računalnik za občasno igranje iger in brskanje po netu, je APU popolnoma dovolj, posebej če kupimo APU boljše zmogljivosti. Glavna razlika med APUjem in grafično kartico je zmogljivost, čeprav v zadnjih letih se ta meja počasi zabrisuje. Intel je z serijo procesorjev Skylake močno izboljšal svoje grafične zmogljivosti APUja do te mere, da se lahko primerja z nekaterimi diskretnimi grafičnimi karticami. AMD je vedno imel zelo hitre APU enote in z serijo ZEN, ki pride konec leta obljublja še hitrejše in bolj zmogljivo APUje in procesorje.

Iz iste kategorije: