Vsi, ki se dobro spoznajo na računalniške zadeve, zagotovo vedo, da je včasih potrebno storiti kaj takega, kar nam omogoča, da se zaščitimo pred drugimi. Med takimi storitvami je tudi čiščenje diska. To je vrsta storitve, ki jo za nas lahko opravijo tudi strokovnjaki, končni cilj oziroma namen pa je ta, da za seboj ne pustimo prav nobene sledi o tem, kaj smo počeli na računalniku, kjer smo očistili disk. Torej v praksi čiščenje diska pomeni, da na računalniku ne pustimo nič več uporabnega in to je zelo uporabno, če želimo zaščititi računalnik, ki ima zelo veliko podatkov, ki so lahko tudi osebne narave.

Čiščenje diska in njegov potek

Najprej nas seveda zanima, koliko časa lahko poteka tovrstno čiščenje. Seveda je to odvisno predvsem od hitrosti enote. Veliki diski ponavadi za svoje čiščenje potrebujejo tudi do nekaj ur. Ljudje se ponavadi odločijo počistiti disk s posebnimi programi, ki so na razpolago povsem brezplačno. Vendar nas pri tem strokovnjaki opozarjajo, da se je v končni fazi vendarle veliko bolje obrniti na njih, da smo lahko popolnoma prepričani, da smo pobrisali prav vse. Taka oblika čiščenja diska pa je mogoča samo z zelo posebnimi programi, ki nam jih lahko zaupajo le najboljši strokovnjaki.

Pri tem nam bodo zaupali tudi, da je najbolje pri tem uporabljati program, ki nam bo pobrisal tako zasedeni kot tudi nezasedeni prostor. Na začetku smo nad tem podatkom nekoliko začudeni. Strokovnjaki pa nam znajo povedati, da se lahko ravno v nezasedenem prostoru pojavijo oziroma nahajajo datoteke, ki smo jih že sami pobrisali. S tem ko sami podatke izbrišemo, jih v resnici samo označimo za izbrisane. Na našem disku pa se lahko nahajajo še kar nekaj časa.

YouTube video

Podatke lahko uničimo za vedno

Če smo se torej odločili, da vse podatke, ki se nahajajo na našem disku, izbrišemo za vedno, potem je najbolje, da to stvar popolnoma zaupamo strokovnjakom in se tega ne lotevamo na lastno pest. Strokovnjaki nam bodo disk pobrisali s prav posebnimi orodji, do katerih pa mi praviloma nimamo vstopa. Postopka se ponavadi skupaj s strokovnjaki lotimo na tri načine. To so brisanje s programom, brisanje z magnetom ali pa fizično uničenje. Skozi celotno delo z diskom in drugimi elementi računalnika, se pogosto srečujemo s čudnimi izrazi. Lahko so tudi za vas nepomembni za delo z domačim računalnikom, kot npr. SSL certifikat ali VPS strežnik. Nekatere si je vseeno pametno zapomniti in vsaj približno vedeti kaj stoji v ozadju, za druge pa lahko uporabite strica Googla in ga za pomoč vprašate takrat, ko potrebujete odgovor.

Iz iste kategorije: