Pri spletnem gostovanju je potrebno vedeti kar nekaj informacij, ki so neposredno povezane z njim. Me drugim je potrebno vedeti tudi, kaj pomeni SSL certifikat. Gre za posebno obliko potrdila, da je spletna stran varna za uporabo. V resnici je to digitalno varnostno potrdilo, ki uporabniku zagotavlja, da se nahaja na pristni strani. S tovrstnim potrdilom je torej potrjena njena istovetnost. Tako nam SSL certifikat omogoča povsem varno pošiljanje podatkov med uporabnikom ter spletno stranjo. Poskrbi namreč zato, da je potek šifriran. To pa v praksi pomeni, da ga ne morejo videti oziroma prebrati tudi drugi.

Kje se SSL certifikat večinoma uporablja?

Večinoma se ta vrsta certifikata uporablja pri spletnih trgovinah, obenem pa je prav tako potreben še na nekaterih drugih spletnih straneh; še posebej tam, kjer se večinoma izmenjujejo podatki zasebne narave. Če torej na spletu uporabljamo svoje osebne podatke, bančne podatke ali kaj podobnega, potem je najprej potrebno preveriti, ali ima spletna stran, ki jo uporabljate, nameščen tudi SSL certifikat. V nasprotnem primeru bi lahko naši podatki prišli v roke nepridipravom, kar bi lahko posledično vodilo tudi v krajo identitete, denarja ali česa podobnega.

Vrste SSL certifikata

V osnovi se SSL certifikat deli na tri vrste. Prva je tako imenovani domenski SSL certifikat. Ta zagotavlja osnovno varnost in zadošča za uporabo pri večini spletnih strani, ki so preproste narave. Namenjen je predvsem osebnim spletnim stranem, zanj se odločajo tudi manjša podjetja. Zagotovimo si ga lahko že v samo nekaj minutah, njegova cena pa je nekje od 20 evrov dalje. Obstajajo pa tudi povsem brezplačni certifikati take vrste.

YouTube video

Druga vrsta certifikata je tako imenovani poslovni SSL certifikat. Ta ponuja še nekaj več, in sicer preverjanje podjetja, ki je lastnik spletne strani oziroma spletne domene. Predstavlja torej naprednejšo obliko varnosti, ki je pri tem ključnega pomena. Če želimo pridobiti tovrstni certifikat, pa moramo nanj počakati tudi do pet dni.

Tretja vrsta SSL certifikata se imenuje razširjeni SSL certifikat. Pri obisku spletne strani nanj opozori zeleni okvir v naslovni vrstici brskalnika. Ta vrsta certifikata ponuja najvišji možni standard in tudi najbolj podrobno preverjanje podjetja, ki stoji za domeno. Nanj moramo počakati tudi do 20 dni. Če se posvečamo spletnemu poslovanju, potem ga je vsekakor nujno imeti.

Vas zanima kaj je bitcoin denarnica? Potem si preberite naš članek na to temo.

Iz iste kategorije: