Ker je svet spleta kibernetičen in neotipljiv, je internet odlično mesto za najrazličnejše prevare. Na to nas najrazličnejše organizacije opozarjajo ves čas, vendar pa smo običajni ljudje vsekakor premalo poučeni oziroma imamo premalo znanja, da bi bili dovolj previdni.Tako se vedno znova pojavljajo primeri, ko so bili ljudje ogoljufani. Najpogosteje pride do tega pri spletnih nakupih, ki jih opravljamo na tujih spletnih straneh, seveda pa previdnost velja tudi pri tistih, ki so (ali naj bi bile) slovenske.
Eden izmed načinov, da se prepričamo o verodostojnosti spletne strani oziroma spletne trgovine je tudi ssl certifikat, ki naj bi zagotavljal varnost vseh podatkov, ki jih posredujemo preko medmrežja. A kako pogosto na to resnično pomislimo?

Kaj je ssl certifikat?

Spletna stran, ki ji posredujemo podatke oziroma preko katere kupujemo in poslujemo, naj bi imela ssl certifikat (https://www.domenca.com), ki je zagotovilo, da je spletna stran varna. Preveriti ga velja predvsem takrat, kadar smo v stiku z novimi stranmi, s katerimi v preteklosti še nismo imeli izkušenj. Pa je dovolj, da na spletni strani zgolj piše, da ima ssl certifikat? Vsekakor ne, kajti to lahko napiše vsakdo. Spletni nepridipravi si izmislijo marsikaj, da bi od nas izvabili informacije in denar: ponareja se oznaka za ssl certifikat, ponarejajo se značke, ki naj bi dokazovale kakovost storitev, ponarejajo se mnenja, ki naj bi jih podali realni uporabniki strani.

Kakšne vrste certifikatov so na voljo?

Izdajajo jih različni pooblaščenci oziroma blagovne znamke, glede na izbranega ponudnika in tip pa certifikati zagotavljajo različne vrste garancij oziroma pričajo o različnih nivojih preverjanja. Tako se ocenjuje varnost, lastnosti spletnega mesta, oceni se zaupanje blagovni znamki, različne so stopnje šifriranja in s tem tudi jamstvo za spletnega založnika. Kadar ima spletna stran značko, ki govori o certifikatu, kadar to potrjuje tudi orodna vrstica, prav tako pa vam istovetnost značke potrdi tudi splet, potem je to že znak, da gre za stran, ki je verjetno vredna vsega zaupanja.

Kaj pa, če stran nima certifikata?

https://www.youtube.com/watch?v=hH69NWUv2Cs

Ni nujno, da ima stran ssl certifikat, pa je lahko vseeno povsem dostojna in za njo stoji podjetje, ki nima slabih namenov. Zlasti pri manjših spletnih akterjih je pogosto tako, da se za certificiranje ne odločijo. Kako torej stran preverimo? Najbolje je na spletu preveriti, kje je domena registrirana in katero podjetje je njen lastnik, kje se to podjetje nahaja. Če gre za sumljivo državo ali podatka o podjetju na strani ni, bodite previdni. Nikoli pa seveda ni odveč, da s podjetjem stopimo tudi v kontakt. A ne preko spleta – vzemite v roke telefon in pokličite, pa boste hitro ugotovili, pri čem ste.

Iz iste kategorije: