Eden od morebitnih zapletov, ki se pojavijo pri registriranju domene, je ta, da je izbrana domena že zasedena. Takšnih primerov je na žalost kar nekaj. Seveda pa vas to ne sme preveč čuditi, ker je po celem svetu registrirano tako veliko domen, da se je včasih precej težko spomniti kakšno novo, ki bi bila lahko še na voljo.

Previdno pri izbiri domenske končnice

Registracija domene vključuje tudi izbiro domenske končnice. Če bo vaša spletna stran namenjena domači publiki, morate seveda domensko končnico prilagoditi temu.

SSL certifikati se uporabljajo za zaščito komunikacije med spletnim brskalnikom in spletnim strežnikom.

Kaj je pravzaprav SSL certifikat?

SSL certifikati so majhne podatkovne datoteke. Kriptografsko vzpostavljajo šifrirano povezavo med spletnih strežnikom ter brskalnikom. Takšna povezava omogoča, da lahko vsi podatki, ki se prenašajo, ostanejo povsem zasebni.

Vsak SSL certifikat omogoča določeno stopnjo varnosti. Google se je že pred leti za zagotovitev varnejše izkušnje brskanja po spletu odločil, da bo spletne strani brez nameščenega certifikata označil. Dandanes SSL certifikat ne predstavlja nobenega luksuza, temveč je postal nujno potreben. Sama investicija vanj je tako nizka, da sploh ne bi smeli imeti razloga, da si ga ne bi namestili na svojo spletno stran.

Kaj so razširjeni SSL certifikati?

Razširjeni certifikati v naslovni vrstici prikazujejo ključavnice, https, ime ter državo podjetja. Vsi omenjeni podatki so torej vidni na naslovni vrstici, z namenom da ne bi bili zamenjani z nezaželeno spletno stranjo.

YouTube video

Če torej želite nastaviti tovrstni certifikat, morate dokazati lastništvo domene, ki si jo želite zaščititi z uporabo HTTPS protokola. To namreč uporabnikom omogoča, da lahko zakonito zbirate podatke, ki so potrebni za izvajanje določenih dejanj. Razširjeni EV SSL certifikati so na voljo za katero koli podjetje oziroma za organizacije. Če vaša spletna stran obdeluje tudi spletna naročila ali pa zbira podatke, si morate takšen certifikat nujno zagotoviti, ker omogoča varno povezavo.

Iz iste kategorije: