Glede na to, da si lahko za osrednji del domene oziroma naslova spletne strani izberemo tako rekoč neskončno kombinacijo znakov, marsikdo meni, da je povsem enostavno najti primerno domeno, ki bo predstavljala našo spletno stran, ne glede na to, kakšna bo njena vsebina. V teoriji to sicer drži, v praksi pa ni tako. Večina tistih imen, ki so zanimiva, torej jih predstavljajo besede, ki imajo odličen pomen in konotacije, je že zasedena, in včasih je tako edina možnost, da se domena .si nadomesti z domensko končnico, ki ne označuje naše države.domena-si

Domena .si za vsako ceno?

Če želite imeti spletno stran, ki je namenjena slovenskim uporabnikom, je verjetno prva želja, dabi vam bila na voljo domena .si, ki s svojo končnico označuje teritorij Slovenije. A kadar pri preverjanju razpoložljivih domen za registracijo ugotovimo, da je ime oziroma domena .si že zasedena, je treba razmisliti ponovno. Možnosti imamo kar nekaj.
Kadar vemo, da ne želimo spreminjati osrednjega dela domene, temveč je bolje, da se domena .si nadomesti z drugo končnico, saj bi s spremembo imena sami sebi škodovali in ne bi bili na spletu več tako prepoznavni, lahko razmislimo o različnih mednarodnih končnicah ter tistih, ki označujejo posamezno panogo ali vrsto organizacije. Nič ni narobe, če ima slovenska spletna stran končnico .eu ali .com, saj sta ti precej splošni, pogosto pa se izplačata tudi v primeru, da želimo svoje poslovanje nekoč razširiti tudi preko meja naše države. Če se ukvarjamo s področjem, ki to dopušča, pa so vsekakor sprejemljive tudi končnice .info, .org, .net, .tv in podobno.
V čem je težava? V tem, da bo potrebno veliko vložiti v optimizacijo, da bomo dohiteli tisto spletno stran, ki jo z enako osnovo krasi domena .si, še posebej, če je ta že dolgo na voljo in je že prepoznavna. Odločitev za spremembo imena oziroma naslova torej ni nesmiselna, če je mogoča.

Domena .si in kombinacija tujih končnic

YouTube video

kaj pa, kadar imate srečo in vaše ime s končnico .si še ni zasedeno? Takrat je vsekakor dobro, če se osločite tudi za zakup domen z istim imenom in drugimi končnicami. Tako preprečite, da bi jih zakupili tisti, ki jim je domena .si nedosegljiva, ker ste jo uporabili že vi, ter preprečite konkurenco tudi na ta način. Najbolje je, da je torej vaša domena .si in tudi osnovne tuje končnice, ki jih lepo »parkirate« oziroma poskrbite, da vodijo na vašo osnovno stran.

Iz iste kategorije: