Polnilne baterije so navkljub višjemu strošku ob nakupu, na dolgi rok bolj učinkovite in varčne od nepolnilnih baterij. S pravilno hrambo, rabo in polnjenjem, lahko polnilne baterije polnimo tudi 1000 krat. Popoln izkoristek baterije na dolgi rok dosežete z uporabo pametnih polnilnikov.baterije

NiMH baterije ali NiCD baterije?

NiCD baterije so bolj prijazne do okolja, saj ne vsebujejo kadmija, ki je strupena težka kovina. NiMH polnilne baterije imajo višjo kapaciteto in daljšo življenjsko dobo od večine NiCD baterij. NiCD baterije imajo višjo stopnjo upadanja oziroma višji spominski učinek, kot NiMH baterije. V praksi to pomeni, da moramo pri NiCD baterijah paziti, da so popolnoma izpraznjene. V kolikor boste NiCD baterijo polnili, preden bo popolnoma izpraznjena, bo baterija kasneje dosegala nižjo kapaciteto, kot je pričakovana.

Nasvet za zaščito proti prenapolnjenju baterij

Polnilne baterije lahko pomotoma preveč napolnite, kar privede do razlitja tekočine in uničenja baterije. V izogib razlitju tekočine vam svetujemo, da kupite pametni polnilnik. Slednji zazna, kdaj je baterija polna, avtomatsko preklopi na vzdrževalni način in polnjenje ustavi. Pametni polnilnik vam prihrani denar, saj baterij nikoli ne prenapolni in jih ne poškoduje tudi v primeru, ko baterijo napolnite le delno.

Hitro polnjenje ne škodi kapaciteti polnilne baterije

Hitro polnjenje v eni ali dveh urah na ustreznem pametnem polnilniku ne škodi kapaciteti polnilne baterije. Pomembno je, da baterije polnite zgolj na polnilnikih, ki so združljivi z vašo vrsto baterij. Samo na ta način lahko zaščitite baterije pred razlitjem.

Podaljševanje življenjske dobe polnilnih baterij

YouTube video

Življenjsko dobo polnilne baterije podaljšate s pravilnim skladiščenjem, uporabo baterije v skladu z navodili proizvajalca in polnjenjem na pametnem polnilniku. Vedno uporabljajte polnilnik, ki je namensko proizveden za vašo vrsto baterij. Življenjsko dobo polnilne baterije podaljšate tudi s skladiščenjem na nizkih temperaturah, lahko tudi v hladilniku ali zamrzovalniku. Ob hrambi v zamrzovalniku oziroma hladilniku, poskrbite, da bo baterija zaščitena pred vlago. Pred uporabo baterijo pustite na sobni temperaturi vsaj eno uro.

Iz iste kategorije: