Brez težav lahko rečemo, da so prenosni računalniki danes že skoraj v vsakem domu, tako kot smo se nekoč pohvalili, da ima že skoraj vsako stanovanje ali hiša svojo televizijo. No, danes se že marsikdo pohvali, da televizije sploh več nima, ni pa povsem jasno, kaj bi bil temu razlog.prenosni-racunalniki-niso-neunicljivi

Ni vse vse zlato, kar je na internetu

Morda niso prepoznali možnosti, da preklapljajo med programi, morda je naročnina predraga ali pa so kaki drugi razlogi, da bi človek želel biti odvisen samo od površnih informacij, ki jih nudi internet. Osebno se mi to zdi nekako tako, kot če bi rekel, da ne potrebujem več knjižnice, saj mi vse informacije nudi kar Wikipedia. Pa vsi vemo, da ni res in povsem prav je, da je veliko profesorjev že prepovedalo, da se informacije iščejo zgolj po tej strani.

Izberite si kvaliteten model

Prenosni računalniki torej vse bolj postajajo del našega življenja, pa če nam je to všeč ali ne. V šoli morajo otroci že tako ali tako pripraviti kup nalog na računalniku. Prenosnik omogoča, da jih napravijo v svoji sobi, v dnevni sobi ali kjerkoli drugod, saj jih lahko odnesejo s seboj. Ste pogosto na poti in morajo otroci z vami ali pa greste ob koncu tedna na svoj vikend? Brez problema gre lahko prenosni računalnik vedno z vami v torbi za prenosnik. Prenosni računalniki so namreč namenjeni natančno temu, torej prenašanju naokoli.
Še posebej dobri so tisti, ki so narejeni iz kvalitetnejših materialov, tako da se ne poškodujejo ali spraskajo tako hitro. Če imate še SSD disk, kar danes že ni več nemogoče, saj so vse cenejši in imajo vse večjo kapaciteto, je to še ena dodatna možnost več, ki vas bo reševala pred pregrevanjem in izgubljenimi podatki.

Če ni prostora, se ne hladi dovolj

Prenosni računalniki se namreč radi pregrevajo, kar jim ne gre ravno v čast, razlogi za to pa se skrivajo v manjšem prostoru, ki je na voljo za vse naprave, vse te naprave pa morajo biti zmogljive kot pri večjih računalnikih, a hkrati pomanjšane. Tako je tudi manj prostora za hlajenje, ki pa je pri prenosnikih prav tako pomemben, kot pri stacionarnih oziroma namiznih hišnih računalnikih. Tam se vam grafična kartica in trdi disk ne bosta tako pregrevali, kot denimo v prenosniku.

YouTube video

Kaj torej napraviti, da bi bilo hlajenje lahko primerno tudi pri prenosniku? No, eno možnost sem že omenil, to je SSD disk, ki porabi manj časa, da napravi iste operacije in nima mehanskih delov. Manj delovnega časa, pomeni tudi manj časa za pregrevanje. Sliši se enostavno, vendar pa ni tako preprosto. V resnici so največkrat uporabniki tisti, ki pregrejejo prenosni računalnik do konca. To naredijo tako, da ga položijo na površino, ki preprosto več ne omogoča, da bi se računalnik prezračeval in hladil, kot je denimo sedežna garnitura ali pa ga držijo v naročju. Poleg tega si kupijo model, ki ni tako zelo zmogljiv, potem pa na njem zaganjajo zahtevne programe in igre, kar jih še bolj pregreje.
Prenosni računalniki so torej odličen pripomoček za delo, a paziti morate tudi na to, da bodo dovolj zmogljiv in da se bodo dobro hladili, sicer jim boste življenjsko dobo krepko zmanjšali.

Iz iste kategorije: