Ljudje smo najprej razsvetlili svet, sedaj pa težimo k temu, da bi bila umetna svetloba čim bolj ekonomična in čim manj obremenjujoča za okolje. To nam omogoča led razsvetljava, ki prinaša v primerjavi s starimi žarnicami in sodobnimi sijalkami precejšen napredek – in prav zato je led razsvetljava nekaj, kar imamo že sedaj lahko za tehnologijo prihodnosti.led-razsvetljava

Kakšne izboljšave prinaša led razsvetljava?

Led svetila imajo v primerjavi s staro žarnico na nitko in tudi v primerjavi s trenutno najbolj uporabljanimi varčnimi sijalkami neprimerljivo daljšo življenjsko dobo. Zaradi tega se vgrajuje v svetila avtomobilov, prav tako pasi vse bolj utira pot tudi pri uporabi za razsvetljavo prostorov in zunanjosti stavb. Led svetila, sestavljena iz diod, namreč ne delujejo nekaj mesecev ali nekaj led, temveč nam lahko led razsvetljava služi tudi dve desetletji – pričakuje se delovanje kar sto deset tisoč ur, kar lahko preračunamo v enajst let, če pa koristimo svetila zgolj osem ur na dan, smo hitro na dveh desetletjih.
Led razsvetljava se pred popolno iztrošenostjo diod nekoliko »obrabi«, kar pomeni, da svetila nikoli enostavno ne prenehajo delovati, temveč se najprej opazi njihova manjša svetilnost. To pomeni, da imamo dovolj časa za nakup nadomestnih, ter da zaradi dolge življenjske dobe pri nakupih prihranimo.
Zmanjšanje storilnosti ob obrabi je dejstvo, prav nasprotno pa ni nobenih težav z njo ob vklopu. Ko se led razsvetljava vključi, takoj zasije s polno močjo – za razliko od drugih žarnic, ki ob pritisku na stikalu potrebujejo nekaj trenutkov, preden se »ogrejejo« in dosežejo svojo polno moč svetilnosti.
Kakšno prednost ima led razsvetljava pred klasiko, kar se tiče oddajanja toplote? Običajne žarnice so v toploto pretvorile tudi do devetdeset odstotkov energije, led razsvetljava pa je »hladna«. V toploto gre do dvajset odstotkov energije, vse ostalo pa v svetilnost. Tudi nizke ali visoke temperature na to nimajo vpliva, zato se LED žarnice lahko uporabljajo tudi zunaj.
Led razsvetljava je okolju prijazna, saj v njih ni strupenih kemičnih snovi kot je živo srebro, lahko jih recikliramo, UV emisije pa so skoraj zanemarljive.

Uporaba led razsvetljave v praksi

YouTube video

Led razsvetljava se lahko uporablja povsod, predvsem pa je praktična tam, kjer nam razsvetljava povzroča visoke stroške, kjer želimo izjemno kakovost svetilnosti, ter kadar osvetljujemo občutljive predmete. V domačem okolju se obnese tako za notranjo razsvetljavo, pri kateri lahko pričakujemo nižji račun za elektriko in manj pogosto menjavanje svetil, enako pa tudi za osvetlitev zunanjosti – led reflektorji namreč zunanjost odlično razsvetlijo in zanesljivo delujejo tudi pri najnižjih zimskih temperaturah.

Iz iste kategorije: