LED žarnice oz. LED sijalke so najnovejša tehnologija svetil. Gre za posebne LED diode, ki oddajajo svetlobo. Delujejo tako, da izkoriščajo fizikalni pojav elektroluminiscenca, pri katerem nekateri polprevodniški materiali oddajajo svetlobo, ko skoznje teče električni tok. Lahko jih uporabljamo v kakršnihkoli svetilkah, od dekorativnih, do svetilk za osvetljavo cest in vrtov. Kakšne prednosti imajo LED žarnice in zakaj se jih splača kupiti, pa si preberite v nadaljevanju.

Velik prihranek

LED žarnice se ponašajo z dolgo življenjsko dobo in izredno velikim prihrankom energije. Gorijo lahko od 20 do 50.000 ur, kar je zelo, zelo veliko. To pomeni, da lahko uporabljate eno samo žarnico od štirinajst pa vse do kar petintrideset let. Neverjetno, kajne? Za primerjavo – v obdobju dvanajstih let boste zamenjali vsaj štiri halogenske žarnice ali dve fluorescentni sijalki. Hkrati to pomeni, da doma ne potrebujete polnega predala žarnic za menjavo in prostor lahko namenite drugim stvarem.

Če uporabljate sijalke z LED tehnologijo, lahko prihranite tudi do 30 % več energije, kot če bi uporabljali fluorescentne žarnice, in 80 % več energije, kot če bi uporabljali halogenske sijalke. To pomeni, da lahko v vseh letih uporabe ene same LED žarnice prihranite občutno vsoto denarja, ne samo za nakup same žarnice, ampak tudi za plačevanje stroškov električne porabe oziroma energije. Morda so LED sijalke res malo dražje od ostalih žarnic in sijalk, vendar dolgoročno gledano z njimi prihranite več.

Bolj prijazne okolju

Tudi sicer imajo LED žarnice še kar nekaj prednosti. V manj kot sekundi zasvetijo s polno močjo, kar pomeni, da ni treba čakati na osvetlitev, ampak jo dobimo takoj. Primerne so torej za uporabo v vseh prostorih, kjer pogosto prižigate in ugašate luč in potrebujete takojšnjo močno svetlobo. Svetloba je močna in primerna tudi za delovne prostore in osvetljevanje umetnin, saj omogoča, da so osvetljene barve jasne in živahne.

YouTube video

Ena od prednosti je tudi manjše svetlobno onesnaževanje, saj je svetloba, ki jo oddajajo LED žarnice usmerjena in ni razpršena po celotnem prostoru. Prav tako so tudi bolj prijazne okolju, saj ne povzročajo infrardečega ali ultravijoličnega sevanja in ne vsebujejo živega srebra ali drugih težkih kovin. Njihova manjša poraba pomeni tudi manjše proizvajanje CO2, kar je do okolja še bolj prijazno.

Dekorativna namizna svetilka v različnih slogih. Razsvetljava je pomemben element interjerja. Če so svetila zastarela, naj bo naloga, da jih »prestavite« v to desetletje, na vrhu vašega seznama za osvežitev stanovanja. Preberi več …

Iz iste kategorije: