Toner je črnilo v prahu oziroma v drobnih prašnih delcih, ki se uporablja v laserskih tiskalnikih in fotokopirnih strojih. Zaradi svoje posebne sestave se toner ali črnilo v prahu obnaša skoraj enako kot tekočina. V zadnjih letih tonerji vsebujejo tudi nanodelce, ki so še dodatno izboljšali kvaliteto tiskanja. Se pa ob tiskanju nekaj teh snovi, ki so zdravju tudi lahko škodljive v večjih količinah, spušča v zrak.

V veliki večini primerov so v uporabi črni tonerji, za črno-belo tiskanje na laserskih tiskalnikih. Barvni tonerji se prodajajo bolj pogosto šele zadnja leta, a tu imajo premoč običajni tiskalniki z uporabo kartuš. Predvsem zato, ker je tovrstno tiskanje veliko cenejše od laserskega. Zato pred nakupom in odločitvijo o vrsti tiskalnika dobro premislimo za kaj bomo tiskalnik potrebovali. Ali bomo tiskali veliko črno-belega gradiva, ali potrebujemo dobre fotografije? V prvem primeru nam pride bolj v poštev laserski tiskalnik, v drugem pa običajni tiskalnik na kartuše.

Dražji in zmogljivejši laserski tiskalniki

Predvsem podjetja se odločajo za dražje in zmogljivejše laserske tiskalnike. Tonerji zdržijo količinsko mnogo več tiskanj kot kartuše. In v podjetjih z več zaposlenimi, kjer se veliko tiska, je zelo smiselna in ekonomična uporaba laserskih tiskalnikov. Tonerji so sicer dražji, a bolj ekonomični. Poleg tega se pri trgovinah, ki prodajajo tiskalnike in tonerje oziroma kartuše, dobi lahko količinski popust. S takšno vrsto nakupa lahko precej prihranimo.

Kaj pa, če s tonerjem umažemo oblačilo?

YouTube video

V enem izmed člankov pa sem zasledila zanimivo informacijo, kako toner počistiti z oblačil. Zgodi se namreč kdaj, da ob menjavi ali servisu tiskalnika ostane kakšen madež tudi na oblačilih. Pomembno je, da ne uporabimo tople, ampak mrzlo vodo. Za večji učinek pa uporabimo še kakšen močnejši detergent za posodo, če pa nimamo drugega, bo tudi milo za roke v veliko pomoč. Tudi sama sem se pred leti umazala s tonerjem. Z belo srajco sem po nesreči podrgnila po enem delu tonerja, ko sem z roko pobirala zataknjeni papir iz tiskalnika. Ker nisem vedela za ta trik z mrzlo vodo in detergentom, sem srajco oprala s toplo vodo in bila je uničena.

Iz iste kategorije: