Izbira najprimernejšega LCD monitorja

Univerzalnega pravila pri izbiri LCD monitorja ni, saj ne morete sprejeti odločitve, dokler ne pretehtate za kakšen namen ga potrebujete (služba, pisanje, igranje igric, gledanje filmov in podobno), kakšna kvaliteta slike in zvoka je za vas sprejemljiva in kakšna je želena, kako velikega dejansko potrebujete, koliko ste pripravljeni odšteti zanj, ali ga potrebujete za vsakodnevno rabo, v kakšnem prostoru ga boste uporabljali, kakšna svetloba je v prostoru in še in še.lcd-monitor
Cena igra kar pomembno vlogo pri izbiri, a vseeno ni najpomembnejši dejavnik- pomembnejša je kvaliteta. Začetni večji vložek pri nakupu se vam na dolgi rok lahko precej izplača.

Na kaj morate poleg cene biti pozorni pri nakupu

Poleg cene morate biti pri nakupu LCD monitorja pozorni tudi na samo velikost, odzivni čas, resolucijo (svetilnost in kontrast) in dodatke. Velikost igra pomembno vlogo pri gledanju filmov, igranju igric in uporabi programov za obdelovanje slik in filmov. Priporočljivo je, da je zaslon vsaj 19′. Na odzivni čas morate biti pozorni predvsem pri igranju igric z višjo resolucijo. Minimalni odzivni čas za nemoteno igranje igric bi tako bil za srednje zahtevne uporabnike okoli 8ms, vendar je vsekakor več boljše. Resolucija pri 19′ monitorju znaša bodisi 1280 x 1024, 1440 x 900 ali 1680 x 1050. Kot je bilo rečeno že prej je bolje izbrati višjo resolucijo, saj bodo barve lepše, bolj čiste in barve bolj izrazite, vendar bo hkrati takšen model dražji. Priporočamo vam, da si malo bolj natančno pogledate tudi dodatke, kot so nastavljiv vidni kot (v primeru, da računalnik uporablja več različnih uporabnikov je tale funkcija nujnost), USB priključki, spletna kamera, vgrajeni zvočniki (pri čemer je pred nakupom dobro preveriti jakost in kvaliteto zvoka in podobno).
Vsekakor so karakteristike LCD zaslona predvsem odvisne od vaše rabe- bolj zahtevni uporabniki bodo potrebovali monitorje z večjo resolucijo, večjo velikostjo ekrana in večjo odzivnostjo.

YouTube video

Tehnologija je v zadnjih letih izjemno napredovala, tako da je povprečni uporabnik lahko brez skrbi in zadovolji s cenejšim monitorjem primernim za domačo rabo in delo v pisarni.

Iz iste kategorije: