Ob nakupu računalnika za splošno uporabo običajno ne namenjamo veliko pozornosti temu, kakšna je grafična kartica. Večino ljudi namreč povsem zadovolji običajen prikaz slike na zaslonu računalnika – grafične kartice, ki zagotavljajo splošno sprejemljivo kakovost fotografij in filmov, povsem zadostujejo, saj vizualni prikaz običajno ni prva ali ena od bistvenih nalog računalnika. Zahteve za višjo kakovost se pojavljajo predvsem takrat, kadar uporabljamo programe, ki temeljijo na visokem nivoju vizualne predstavitve.


Kdaj povprašati za tehnične podatke grafične kartice?

Pri uporabi računalnika za vsakdanje delo, torej bolj kot ne za pisanje besedil in pošiljanje elektronske pošte ter brskanje po spletu, je vizualni prikaz bolj kot ne nepomemben – glavno, da vidimo, kaj delamo, da je slika jasna. Kadar uporabljamo pri svojem delu programe, kjer je prav vizualna podoba bistvena, pa je prav, da smo bolj zahtevni. Takrat se je treba pred nakupom računalnika ali pred njegovo sestavo po naših željah pozanimati o tem, kakšne so lastnosti grafične kartice. Od teh je namreč odvisno, kako dobro bomo lahko opravili svoje delo.

Kadar je slika pomembna, ne gre sprejemati kompromisov. Profesionalci s področja videa hitro opazijo še najmanjše razlike v ostrini, odtenkih in dimenzionalnosti, zato zahtevajo najboljšo kakovost. Potrebna je namestitev grafične kartice, ki bo zadostila njihovim potrebam.

Enako velja za tiste, ki uporabljajo pri svojem delu zahtevne 3D upodobitve, pa naj gre za arhitekte, oblikovalce, likovne umetnike, razvijalce video iger, animiranih vsebin … Pomembno je, da imamo omogočeno na dvodimenzionalnem zaslonu prikazovati predmete v 3D videzu.

YouTube video

So glede grafične kartice res najbolj zahtevni igričarji?

Poleg profesionalcev s področja videa in računalništva si kakovostno grafično kartico vedno želijo tudi tisti, ki uživajo ob igranju zahtevnih računalniških iger. Poudarek velja za besedo zahtevnih – pri preprostejših igrah namreč niti ni pomembno, če nimamo najbolj kakovostne slike, saj to prav nič ne vpliva na našo igro oziroma sploh ne opazimo razlike. Kadar se uporabljajo igre, pri katerih vsak detajl šteje in je dosežek v veliki meri odvisen od jasnega prikaza na zaslonu, pa seveda brez popolnega prikaza ne gre. To pomeni, da je potrebno izbrati računalnik, ki ima izjemno dovršeno in zmogljivo grafično kartico – tako bo igra bolj kakovostna in užitek ob njej bo še večji. Sicer pa je samostojno grafično kartico nenazadnje vedno mogoče zamenjati. Če opazite, da vam trenutna ne omogoča kristalno jasne slike v najmanjši podrobnosti, poskrbite za nadomestilo z boljšo.

Iz iste kategorije: