Nihče noče biti izpostavljen potencialno hudim boleznim, še posebej ne tistim, ki se hitro prenašajo med ljudmi. Nalezljive bolezni predstavljajo veliko grožnjo za javno zdravje, zato se splača poskrbeti za to, da jih čim bolj učinkovito zatremo ali se jim izognemo. To je možno na različne načine, predvsem s cepivi, ki so izredno učinkovita in so skoraj v celoti iztrebila ošpice, kar v celoti pa črne koze. Učinkoviti so lahko tudi nekateri drugi ukrepi, ki dopolnjujejo cepljenje ali pa poskrbijo za ustrezno preventivo.

Nalezljive so različne bolezni, tudi tiste, ki niso posebej hude. Tako smo redno izpostavljeni določenemu tveganju za nastanek različnih bolezni, ki morda ne poznajo cepiva ali drugega učinkovitega ukrepa. Pametno je torej poskrbeti za ustrezno preventivo – tudi če ne gre za smrtonosne ali hude bolezni, je vsekakor bolje ostati zdrav.

Ošpice

Omenimo najprej ošpice, ki so dober primer nalezljive bolezni z učinkovitim ukrepom. Najboljša izbira v tem primeru je gotovo cepivo, ki je učinkovito in v veliki meri odpravi tveganje za razvoj bolezni v zadostno precepljeni populaciji. Cepivo je ošpice v razvitih državah praktično iztrebilo, čeprav se primeri še vedno pojavljajo. Predvsem pa se je znižalo število smrtnih primerov, za vsaj 60% v primerjavi s smrtnostjo brez cepiva. Več tukaj.

Za ošpice je sicer značilno, da se z njimi okužimo le enkrat, nato pa postanemo imuni za celo življenje. Zato se bolezen širi predvsem med mlajšo populacijo, najbolj izpostavljeni so otroci, ki so tudi najbolj dovzetni za bolezen in za njene posledice. Pri bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom se lahko pojavijo tudi nadaljnje komplikacije, ki v 25% primerov vodijo do smrti.

Na srečo je cepivo za ošpice zelo učinkovito, v Sloveniji je cepljenje obvezno in v dolgih obdobjih sploh ni bilo zabeleženih primerov okužb. Res pa je, da je tveganje za izbruh epidemije prisotno že pri okoli 10% občutljivosti populacije, zato je dobra precepljenost ključnega pomena.

Druge bolezni

Nekatere bolezni nimajo učinkovitega cepiva in jih na ta način ne moremo omejiti. Z mnogimi se preprosto sprijaznimo – pomislimo recimo na prehlad, ki je pogosta virusna okužba zgornjih dihal. Čeprav se v boju proti prehladu omenjajo mnogi ukrepi, proti virusu ni možno storiti veliko. Najboljša preventiva je ta, da se izognemo okužbi – to pomeni, da se izogibamo stiku z bolniki, se ne zadržujemo z večjim številom ljudi v zaprtih prostorih, prav tako se ne podajamo na javna mesta. Ključna je tudi skrb za osebno higieno in za čistočo svojega okolja.

Dobro je skrbeti za zdrav imunski sistem, ki morda ne bo preprečil okužbe, bo pa olajšal prebolevanje in okrevanje. To ne velja le za prehlad, temveč tudi za druge nalezljive bolezni – izolacija je učinkovita, saj se bolezen ne bo razvila, če se z njo ne okužimo.

Iz iste kategorije: