Potrebujete alkaten cevi za namakalne sisteme? Ali pa iščete kakšne druge dele zanje? Namakalni sistemi so vsekakor učinkovita rešitev za to, da vam ni treba skrbeti za nenehno zalivanje rastlin, ampak za to namesto vas zanesljivo poskrbi temu namenjen sistem. Pri tem pa je pomembno, kakšnega izberete in iz kakšnih elementov je narejen oziroma sestavljen. Pri kvaliteti nikakor ne varčujte, če želite, da bi vaš namakalni sistem lahko uporabljali na dolgi rok.

Kakšen sistem za namakanje izbrati?

Na trgu so na voljo številni namakalni sistemi. Običajno so sestavljeni iz alkaten cevi, ki so med seboj povezane v namakalni sistem. Vsekakor pa obstaja več vrst takšnih sistemov. Nekateri med njimi so popolnoma avtomatizirani, drugi le delno, prav tako pa med njimi obstajajo različne druge razlike. Kateri sistem za namakanje bi bil najbolj primeren za vas, je odvisno od tega, za kakšno površino gre, pa tudi od tega, kakšne rastline imate zasajene na njej. 

Razlika je namreč, če želite skrbeti za namakanje trate, njive, zelenjavnega vrta, vinograda ali sadovnjaka. Prav tako je pomembno, ali je parcela ravna ali pa gre za brežino itd. Pa tudi to, za kakšno podnebje gre, kako vroča in suha so poletja pri vas in podobno – zagotovo obstaja velika razlika med potrebo po namakanju površin na Primorskem in v drugih delih Slovenije. Predvsem pa je pomembno, da izbrani sistem ustreza vašim potrebam oziroma da je izbran namensko za površino, ki jo boste namakali z njim.

Alkaten cevi in spojni material za namakalne sisteme

Iz česa so sestavljeni sodobni sistemi za namakanje? Alkaten cevi so polietilenske (PE) cevi, ki se največkrat uporabljajo pri sistemih za namakanje. Pomembno je, da so alkaten cevi narejene iz kakovostne plastike, prav tako pa je pomembno, da so med seboj povezane s kakovostnim spojnim materialom, ki dobro tesni. Le tako bo voda nemoteno tekla po namakalnem sistemu brez puščanja. 

YouTube video

Za dodatno zaščito lahko uporabite tudi tesnilni trak, s katerim zatesnite spoje. Poleg alakten cevi je na voljo sicer zelo raznolik spojni material – kolena, spojke, čepi itd. –, z njim pa lahko sistem popolnoma prilagodite svojim potrebam in temu, za kakšno površino gre. Pred nakupom zato dobro razmislite, kako boste načrtovali vaš sistem za namakanje, da bo ta čim bolj učinkovit. 

Iz iste kategorije: